Кардиологът проф. Сотир Марчев сподели в ефира на Нова телевизия, че консумира по три кафета дневно и изтъкна ползите от умерената употреба на кафе за сърдечно-съдовата система.
„Доскоро това не беше ясно, но днес науката го потвърждава. И не, уверявам ви, нямам бизнес с кафе“, пошегува се проф. Марчев.
Полезна бактерия заради кафето
Хората, които пият кафе, имат една допълнителна полезна бактерия в червата си, обясни кардиологът. Тази бактерия се храни с полифенолите, които се съдържат в кафето, и допринася за намаляване на риска от сърдечно-съдови инциденти.
Захарта – вреден навик
Проф. Марчев подчерта, че специалистите по здравеопазване са против кристалната захар и съветват да се намали нейното потребление.
Значението на закуската
„Закуската е важен навик, който предотвратява преяждането през деня и намалява риска от развитие на диабет“, подчерта проф. Марчев. Той посочи, че е от полза да се консумира малко количество храна сутрин.
„Аз самият закусих днес с кисело мляко и овес“, сподели кардиологът, като даде личен пример за здравословен старт на деня.
Проф. Марчев завърши с призив към хората да обръщат повече внимание на балансираното хранене и умерената употреба на полезни напитки като кафето.