Козунакът с лимонада не е новост във "Великденската кулинария", но нека си припомним как се прави този божествено вкусен козунак, който всичките ми приятелки тази година решиха да опитат. Може да го опитате и вие, така че ето рецептата:
Продукти:
за закваската:
1 затоплена лимонада(250мл.)
1 щипка сол
1 щипка захар
мая колкото кибритена кутийка
6 с.л.
за тестото:
1 кг. брашно
4 яйца
4 с.л. кисело мляко
8 с.л. олио
12 с.л. захар
1/2 ч.л. сол(може да се сложи и по-малко)
6 капки оцет
Начин на приготвяне:
Забъркваме маята, лимонадата, солта, захарта и брашното и я оставяме да втаса. Смесваме яйцата, киселото мляко, олиото, захарта, солта и оцета и ги оставяме на топло. Във вече пресятото брашно се изсипва шупналата мая и разбитите яйца и започваме да месим докато се получи гладко тесто. Намазваме го с олио и го оставяме да втаса докато удвои обема си.
След като удвои обема си се разделя на 3 равни части. Всяка от трите части се загъва на руло. Трите рула се сплитат на плитка и се слагат в избраната форма за печене когато са готови се оставя козунака да втаса още 1 път.
Втасалия козунак се намазва с разбит жълтък с малко олио отгоре се поръсва с кристална захар.
Козунаците се пекат в предварително загрята фурна на 180-200 градуса.