Пухкавата погача на мама за почти без пари
18 Октомври 2023
1782
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Тази погача ми я показа майка ми, когато още бях ученичка и оттогава я правя с повод и без повот-Толкова пухкава и вкусна, че се омита за минути! Опитайте и вие рецептата и няма да съжалявате!
Необходими продукти:
- 500 грама брашно
- 10 грама суха мая
- 250 милилитра прясно мляко
- 1 чаена лъжичка захар
- 1 супена лъжица сол
- 30 грама омекотено масло
- 50 грама разтопено масло
- семена за поръсване по ваш вкус
- 1 чаена лъжичка прясно мляко
- 1 яйце + 1 белтък
- 100 грама масло
Начин на приготвяне:
- Затоплете прясното мляко и поставете в купа. Прибавете маята и захарта.
Оставете на топло да се активира (около 10 минути).
В купа смесете брашно със солта и разбъркайте. Направете кладенче и прибавете маята, двата белтъка и 50 грама разтопено масло. Замесете меко тесто. Сложете в чист съд, оформете топка и покрийте с прозрачно фолио. Оставете на топло да удвои обема си.
След това премахнете фолиото и разделете на 5 равни части. От едната оформете топка и сложете в средата на форма за печене с диаметър 24 сантиметра. От останалите 3 парчета разточете кора и намаслете. Навийте на руло. Сплетете 3-те рула като плитка и ги поставете около топката.
Вземете четвъртата част и я разточете кора. Намаслете и навийте. С остър нож нарежете на парчета с дебелина 2-2, 5 сантиметра. Поставете ги леко наклонени до плетеницата.
Покрийте с фолио и поставете на топло, докато удвои обема си.
След това разбийте жълтъка с 1 супена лъжичка прясно мляко. Намажете питата и поръсете със семена по желание.
Сложете в предварително загрята фурна до 175 градуса фурна и печете за около 30 минути.
Извадете и намажете питката с масло. Оставате я във формата за около 5 минути.
Премахнете от формата и поднесете.
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари