Пухкав тутманик с плънка и заливка - стъпка по стъпка

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Пухкав тутманик с плънка и заливка - стъпка по стъпка
Пухкав тутманик с плънка и заливка - стъпка по стъпка
admin
Добавена от: admin
24908
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

1 пакетче мая
1 с.л. захар
300 мл прясно мляко
1 с.л. оцет
1 с.л. олио
1 ч.л. сол
500 гр. брашно
За оформяне на тутманика:
150 мл олио
60 гр. краве масло
За плънката:
200 гр. сирене
1 яйце
За заливката:
1 яйце
3-4 с.л. кисело мляко

Разтворете маята и захарта в половината от леко загрятото прясно мляко. Щом маята се разтвори, добавете няколко лъжици брашно, за да се получи кашичка. Оставете закваската да шупне, след което я смесете с останалото прясно мляко, оцета, олиото, солта и брашното. Месете с миксер (с приставките за тесто) около 10-15 минути (може и на ръка, но е по-трудоемко). Тайната на пухкавия тутманик е месенето с миксер, защото така тестото става много еластично и в него влиза достатъчно въздух.


Оставете готовото тесто да втаса, докато удвои обема си. След като втаса, го премесете отново с миксера и го разделете на 4 топки. От всяка оформете дълъг фитил и всеки фитил разделете на 8 парчета. 


По този начин се получават общо 32 топчета. Подредете ги в намазнена тава и оставете тестото отново да втаса. През това време пригответе плънката: натрошете сиренето и го смесете с яйцето. Загрейте заедно олиото и маслото.


Намажете с мазнина стените и дъното на тавата за печене (може да сложите на дъното и хартия за печене или алуминиево фолио). Потопете всяко топче тесто в топлата мазнина и го оформете на кръгче върху дланта си. В единия край на кръгчето поставете малко от плънката и завийте на руло. Всяко рулце подредете тавата.


От посочените продукти пригответе заливката, като добавите в нея останалите олио и масло (ако са останали). С тази смес залейте тутманика. По желание го поръсете със сусам.


Печете при 190 градуса около 50 минути.
 

Автор: lakomnik.bg

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft