Разтворете водата в топлата вода, след това добавете сухата мая. Разбийте маята и водата добре с ръка, след това оставете на топло за 10-15 минути, докато образува пяна и се надигне.
Пресейте брашното в голяма купа, добавете щипка сол. Прибавете зехтина и нарязания розмарин. Направете кладенче в центъра на брашното.
Отново разбийте шупналата мая, след това я сложете при брашното и добавете останалите 150 мл топла вода.
С ръце объркайте добре, докато се образува плътно лепкаво тесто. Оформете тестото на топка и го извадете върху чист и добре набрашнен плот. Започнете да месите. Нужни са около 15 минути месене. Щом тестото вече не лепне, а е по-скоро меко и гладко, върнете го в купата. Покрийте с домакинска кърпа и оставете да втасва на топло за 1-2 часа.
Щом тестото удвои обема си, извадете го от купата и премесете 2-3 минути.
Намажете тавичката, в която ще печете, с масло или олио (размерът е около 25 см.). Набрашнете ръцете си и оформете тестото на топки (нарежете с нож). Подредете готовите топки в тавичката. Покрийте отново с кърпа и оставете на топло място за около половин час.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Намажете повърхността на втасалото тесто с разбито яйце, или леко набрашнете, преди да пъхнете във фурната. Печете хляба половин час. Потупайте долната част на хляба - ако звукът е кух, значи хлебчето е готово. Оставете да се поохлади, преди да извадите от тавичката. Оставете да изстине напълно върху решетка, след което поднесете.
Пухкав хляб с розмарин
3 Септември 2013
7332
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари