Сезонът на черешите е толкова кратък, а има толкова начини да им се насладим - пресни или пък вплетени в някой вкусен сладкиш. Точно като днешния пухкав черешов сладкиш с хрупкава изненада .
Пухкав черешов сладкиш с хрупкава изненада
Продукти:
2 яйца
120 гр. захар
3 с.л. олио
130 гр. брашно
2 ч.л. бакпулвер
по желание - 1 капачка есенция бадем (ако не обичате, може и ванилия)
1/2 к.ч. натрошени бадеми
100 гр. череши
брашно за овалване на плодовете
Приготвяне:
Разбийте с миксер яйцата със захарта до побеляване. Добавете постепенно олиото, есенцията и накрая - брашното, смесено с бакпулвера. Объркайте в кексовото тесто и половината от натрошените бадеми. Разбъркайте кексовата смес и я прехвърлете в тавичка, покрита с хартия за печене.
Отгоре набодете почистените от костилките и оваляни в брашно череши, след което поръсете с останалите бадеми.
Сложете сладкиша в загрята фурна на 180°C и печете около 30 минути до суха клечка.
Извадете го върху решетка да се охлади, след което поръсете с пудра захар и нарежете.