Медът съдържа витамини, минерали и аминокиселини, които са необходими за правилното функциониране на клетките на нашето тяло и затова се счита за една от най-питателните храни.
Прието е всяка сутрин на гладно да се изяжда по една супена лъжица мед и така да се осигури необходимата енергия през деня. Но има грешка , която почти всеки прави, за която веднъж предупреди Павле Ангелкович от Асоциацията на белградските пчелари.
„Медът съдържа около 20 аминокиселини, до 48 витамина и е най-добре да се разтопи бавно в устата, за да могат жлезите в устата вече да започнат да приемат тези съставки.
Когато медът е течен, той има голямо специфично тегло, така че ако го погълнете веднага, може да причини болки в стомаха, на празен стомах ще бъде тежък“, каза той и обясни, че най-добре е медът да се приема в твърдо състояние, тоест когато кристализира.
„Медът в кристализиран вид се приема като храна, както се дъвче хляб. Не може просто така да го преглътнеш, твърд е и трябва да се държи в устата възможно най-дълго. Като го топиш в устата няма проблеми.
А ако на някого медът създава стомашни проблеми, то най-добре е да го разтворите в малко топла вода и да го пиете така. По този начин тялото ще получи всички важни съставки“, каза Павле Ангелкович и подчерта колко полезен е медът за здравето.
„Той съдържа всички най-важни елементи. Медът има всичко необходимо, когато се добави мляко към него, можете да живеете само с тази храна.
Аз и семейството ми непрекъснато ядем мед, имам шест внука от двама сина, всички сме здрави и тези около нас също. Освен това е превантивен за различни неща в тялото, не се страхувайте от инфекции, ако използвате мед“, казва той.