Пчелите обичат това дърво, а хората могат успешно да го използват за лечение: помага за намаляване на ревматични болки, зъбобол, гастрит, стомашна язва, мигрена... Ето как се използва акацията.
Бяла, розова или лилава на цвят, акацията (Robinia pseudoacacia) със своя аромат и луксозен балдахин от цветове не оставя никого безразличен.
У нас растението е популярно още под името салкъм или бял салкъм.
Приготвена на чай, акацията облекчава ревматични болки и зъбобол, а също така е перфектен антисептик.
Чаят се приготвя, като една чаена лъжичка сух цвят от акация се залива с 200 мл преварена вода. Покрийте и оставете да престои половин час, след това прецедете и пийте една до три чаши на ден.
Според природната медицина акацията е отлична при лечение на хиперацидитет, т.е. повишена киселинност на стомаха, хълцане, което се появява по време на сън, мигрена и възпаление на лицевия нерв.
Западната народна медицина го използва за лечение на противовирусни заболявания, спазми, кожни заболявания, храносмилателни проблеми, прочистване на червата, за сваляне на висока температура, за по-добро отделяне на урина...
Акациевият цвят може да се използва чудесно, като го потопите в тестото за палачинки и го запържите хубаво в олио.
Идеален мед за деца
Акациевият мед е високо ценен в Европа. Той е чист, течен, лек, идеален за деца над една година. Препоръчва се за най-малките, защото е мек и леко се понася, и за възрастни, защото действа срещу стрес, нервност, безсъние...
Той е най-прозрачният от всички видове и един от най-вкусните. Кристализацията му продължава до три години. Ако кристализира и се сгъсти, става бял, мътен, дребнозърнест, поради което наподобява сняг. Ако кристализира, трябва да потопите буркана с мед в топла вода и да го оставите бавно да се разтопи.
Акацията цъфти от април до края на май или дори юни.
Белите ароматни цветя излъчват много нектар и са вкусни както пресни, така и пържени. Сред хората, които знаят стойността на това дърво, цветът се бере малко преди да се отвори, а листът, докато е млад.
Народната медицина препоръчва чай от сух цвят, който е едновременно вкусен и лечебен при настинка и кашлица.
От друга страна пресните шушулки и семена са богати на протеини, въглехидрати и мазнини.
Токсични кора, листа, семена
Трябва да внимавате, когато използвате някои части от акацията. Поради токсичността на съставките: робин, даурин, робинин и фазин не трябва да се използват старата кора, узрелите листа и суровите семена. Преди да използвате препарати от народната медицина, консултирайте се със специалист или лекар.