Пълнена плетенка

вход през zajenata.bg
Пълнена плетенка
admin
Добавена от: admin
17487
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

500 гр. брашно
250 мл прясно мляко
сол
по-малко от 1 кубче мая
1 чаена лъжичка захар
½ пакетче бакпулвер
1 яйце
100 мл кисело мляко
100 мл олио

За плънката:

Продукти по желание, например: доматен сос, домати, зелен боб, шунка, кашкавал, чесън 

За намазване:

1 жълтък
зехтин
сусам или други семена

Разтворете маята в топлото прясно мляко заедно със захарта, 1 супена лъжица брашно и оставете сместа да бухне. 
В голяма купа поставете брашното, добавете бакпулвера, олиото, разбитото яйце, киселото мляко и шупналата мая. Замесете меко тесто. Оформете го на топка и оставете да втаса. 
Докато тестото втасва, пригответе плънката: в солена вода сварете почистения и измит зелен боб. Запържете малко чесън в няколко лъжици зехтин и добавете сварения боб. Задушете за кратко и добавете малко сол и черен пипер. Оставете плънката да се охлади.

Когато тестото втаса, обърнете го върху набрашнен плот и разделете на две части. Всяка част оформете като топка и оставете да втаса още малко. Разтеглете тестото в овална форма, в средата сложете от доматения сос. Върху него разпределете зеленчуците. По желание можете да добавите и настъргано сирене, кашкавал, шунка и пр.

Страните на тестото нарежете на ленти с ширина два пръста. Прихлупете лентите една през друга върху плънката, така че да се оформи плитка.

Намажете плитката с разбит жълтък и малко зехтин. Поръсете със сусам. Печете на 180 градуса, докато плетенката добие приятен златисто-кафяв цвят. 

След като се изпече, покрийте я с мокра кърпа, оставете да се охлади и поднесете. 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft