1 пуйка от 3-4 кг
сол
0,500 л вода
3 глави лук
1 дафинов лист
бял пипер
черния дроб на пуйката
80 гр топено масло
1 китка магданоз
5 пържени филийки
125 гр кренвирши
настъргано индийско орехче
2 големи тънки филийки бекон
1 китка зелени подправки за супа
0,125 л бяло вино
200 гр сметана
0,125 л разбита сметана
40 гр олио
30 гр брашно
Изваждате торбичката с вътрешностите на пуйката, измивате ги и ги подсушавате. Слагате настрана черния дроб. Кипнете подсолена вода и слагате в нея шийката, воденичката, сърцето и дафиновия лист. Варите, покривайки с капак, 60 мин. Изваждате и прецеждате бульона като го оставяте на топло място. Измивате пуйката, подсушавате я и я натривате със сол и черен пипер. Нарязвате ситно черния дроб и лука, запържвате лука в 30 гр олио до прозрачно, прибавяте дроба и, бъркайки, запържвате 2 мин. Нарязвате магданоза, запържвате филийките и ги нарязвате на кубчета от по 0,5 см. Смесвате в купа черния дроб с лука, магданоза, запържените кубчета хляб, кренвиршите и 0,125 л бульон. Подправяте със ситно нарязания градински чай, индийското орехче, сол и черен пипер. Напълвате пуйката с така приготвената смес и я зашивате. Поставяте пуйката с гърдите нагоре в съда за печене и поливате с загрятото топено масло. Разпределете парчетата бекон върху пуйката. Покрийте с фолио и поставете във фурната, загрята до 180°С за 3 часа. От време на време поливайте пуйката с отделилия се сос. След 60 минути махнете фолиото. Нарежете едро зеленината, нарежете ситно сварените вътрешности и 60 минути преди края прибавете всичко това в соса към печеното. Изваждате пуйката от съда, прибавяте към соса виното и прецеждате. Прибавяте сметаната и кипвате. Смесвате брашното с олиото и го разбърквате със соса от печеното. Бъркайки, варите 5 минути, подправяйки със сол и черен пипер.
Разделяте пуйката на порции поднасяте с гарнитура.