За тестото:
150 мл прясно мляко
100 мл кисело мляко
1 пакетче суха мая
1 супена лъжица захар
3 супени лъжици олио
500 гр. брашно
1 чаена лъжичка сол
За плънката:
250 гр. смляно телешко месо
1 глава лук
подправки на вкус
2 супени лъжици майонеза
2 супени лъжици кетчуп
За намазване:
1 яйце
40 гр. масло
ленено семе и сусам
1. В хладкото мляко разтворете маята и захарта, и я изчакайте да се активира. Смесете киселото мляко, олиото и солта, и добавете млякото с втасалата мая. Накрая прибавете и брашното, и омесете гладко тесто. Оставете го да втаса.
2. За плънката: нарежете лука и го запържете заедно с месото и подправките. В отделна купа смесете майонезата с кетчупа.
3. От втасалото тесто разточете кора, навийте я на руло и я нарежете на 16 парчета. От всяка част оформете с точилката малък кръг и нанесете малко плънка от кетчуп и майонеза, а след това и една супена лъжица от сместа месо. Затворете тестото около плънката, оформете на топка и подредете топките в намазана с масло форма за кекс с дука.
4. Намажете погачата с разбито яйце и я поръсете с лен и сусам. Нарежете маслото на малки парченца и поръсете с тях топчетата. Печете погачата на 200 градуса около 30 минути.