2 с.л. масло
1 средна глава лук, нарязан
1/2 ч.л. сол + още малко за пилешкото
1 скилидка чесън, счукан
1 (280 гр.) опаковка замразен нарязан спанак – размразен и изстискан от влагата
1 лимон - кората
1/4 ч.л. черен пипер + още малко за пилешкото
2 с.л. нарязан пресен магданоз
1 чаша гъста сметана (готварска)
1/4 чаша бяло вино
280 гр. настъргано сирене Чедър (или кашкавал)
750 гр. – 1 кг. пилешки гърди/филета
3 чаши сварен ориз
Загрейте фурната на 175 градуса.
В тиган на бавен огън разтопете маслото; сложете вътре лука и щипка сол и задушавайте, докато лукът стане прозрачен. Прибавете чесъна и продължете да задушавате още минута-две. Прибавете спанака и настърганата лимонова кора и гответе, колкото спанакът да се загрее добре. Добавете на вкус сол и черен пипер, прибавете магданоза и объркайте добре. Махнете от огъня и дръжте на топло място.
Сложете сметаната и виното в тенджерка на умерен огън. Щом сместа започне да къкри, постепенно прибавете сиренето/кашкавала и бъркайте, докато се разтопи напълно. Оставете настрана, на топло място.
Ако филетата са големи, нарежете ги на половинки. Подправете всяко парче със сол и черен пипер от всички страни. С остър нож направете разрез (джоб) в дебелата част на филетата. Разпределете спаначената смес равномерно в оформените джобчета и затворете отвора с клечки за зъби (които ще махнете по-късно при поднасянето). Запечатайте пилешкото в тиган на умерен огън, докато изгуби розовия си цвят и леко побелее. Сложете ориза в тавичка и го разпределете равномерно по дъното. Поставете отгоре гърдите с шева надолу. Отгоре излейте сметановата смес и поставете ястието във фурната за около 40 минути. Оставете го да се охлади 5 минути, преди да поднесете.