8-10 средно големи тиквички
За плънката:
335 гр. кайма (за предпочитане немазна)
1 средна глава лук, настъргана
½ чаша сварен ориз
1/4 чаша ситно нарязан магданоз
3 с.л. ситно нарязан копър
1 с.л. доматено пюре
¾ ч.л. сол
¼ ч.л. черен пипер
1 чаша гореща вода
¼ чаша намачкани домати
1 с.л. олио/зехтин
За плънката: смесете всички продукти в купа и объркайте добре. Оставете в хладирлника, докато приготвяте тиквичките.
Измийте и изрежете краищата на тиквичките, нарежете ги на половина или на три (в зависимост от големината им). С уред за почистване на семе (или малък нож) издълбайте тунелче в центъра на всяко парче и заделете издълбаното настрана (може да го използвате за тиквени кюфтета).
Напълнете тиквичките с месната плънка и ги сложете в голяма тенджера. Смесете горещата вода с намачканите домати и мазнината, излейте я върху напълнените тиквички, покрийте тенджерата с капак и гответе на силен огън около 5 минути, след което намалете огъня до умерен и гответе до готовност на месото и до омекване на тиквичките. Може да се наложи да добавите още малко гореща вода, ако междувременно течността изври.
Щом тиквичките са готови, прехвърлете ги върху плато, опитайте соса на вкус и доовкусете, ако е необходимо. Излейте соса върху готовите тиквички. Поднесете с гарнитура по желание.