Това е една страхотна българска рецепта , която винаги е намирала място в менюто на всяко едно българско семейство . Има много различни версии на пълнените чушки и сега ще ви представя една от тях.
Продукти:
4 чушки (може във всеки един цвят)
Сол
5 с.л.
1 среден жълт лук, обелен и нарязан
1 скилидка чесън, обелена и нарязана
450 гр. телешка кайма
1 и 1/2 чаша сварен ориз
1 чаша нарязани домати, пресни или консервирани (ако използвате консерва прецедете соса)
1 с.л. нарязан пресен риган и 1ч.л. сушен риган
Прясно смлян черен пипер
1/2 чаша кетчуп
1/2 ч.л. сос Уорчестър
Сос Табаско на вкус
Начин на приготвяне:
Вземете една голяма тенджера и сложете вода в нея. Оставете я да заври. Докато водата заври почистете чушките от семките и изрежете дръжките им. Добавете няколко щипки сол във водата и сложете чушките, като използвате дървена лъжица. Варете около 3 минути, докато чушките омекнат. След това прецедете водата и ги оставете да изстинат.
Загрейте фурната на 180C. Загрейте 4 лъжици зехтин в голям тефлонов тиган на средна температура. Добавете нарязаният лук и бъркайте докато лука омекне, за около 5 минути. Добавете чесъна и запържете за още минутка. Отстранете тигана от котлона и добавете ориза, телешката кайма, доматите, ригана, сол и черен пипер. Разбъркайте добре.
Сложете останалата една с.л. зехтин в четирите чушки. Подредете ги в купа за печене и ги напълнете с приготвената смес. Смесете кетчупа, соса Уорчестър, табаското и 1/4 чаша вода в малка купичка. Добавете по няколко лъжички на всяка чушка. Добавете 1/4 чаша вода в купата на чушките. Поставете във фурната и печете за около 40-50 минути (или докато сместа стане готова, в зависмост от големината на чушките и количеството на пълнежа).