Пилето хубаво се почиства, измива и се подсушава с кухненска хартия.
Залива се с олио и хубаво се намазва с ръце. След това хубаво се посолява и подправя на вкус, Може да се добави и къри. Втрийте подправките добре с пръсти, за да попият в кожата на пилето. Оставете го на студено поне 2 часа, а може и през нощта.
За плънката нарежете фино лука, запържете го в малко олио, добавя се ситно нарязаният или настърган морков и той се запържва. Добавят се гъбите-печурки (може и друг вид по избор), след което се задушават и те. Щом са готови, тиганът се сваля от огъня малко да изстине, след което се добавя настърганият кашкавал.
В намазнена тава се поставят нарязаните картофи, заливат се с малко мазнина, подправят се със сол, Вегета, черен пипер, риган и чубрица - хубаво се разбърква.
Върху картофите поставяме пилето с гръбнака нагоре. Пълним го с приготвената плънка и с клечки за зъби затваряме отворите. Заливаме го с малко бира, около 50 мл., и наливаме в тавата около половин чаша вода.
Затваряме с капак и слагаме да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса около 90 мин. или в зависимост от размера от пилето, докато получи красив червеникав цвят и месото омекне добре, а при набождане с нож излиза бистър сок. По време на печенето пилето се обръща веднъж, приблизително на половината от времето за печене, и с лъжица се залива с течността от тавата.