сол и прясно смлян черен пипер
парче свинско филе за печене без кост (1 килограм)
4 резена шунка
4 резена швейцарско сирене или сирене Грюер (кашкавал)
3 с.л. олио
2 моркова, нарязани
1 глава лук, нарязана
2 ч.л. брашно
1 чаша бяло вино
1/4 чаша пилешки бульон
2 ч.л. сушена мащерка
225 гр. дребни гъби печурки, разполовени
1/4 чаша кисела сметана
1 с.л. ситно нарязан магданоз
Осолете и опиперете свинското щедро от всички страни. Върху твърда повърхност направете 4 равномерни разреза върху месото, на около 3/4 от повърхността, без да прерязвате. Увийте всеки резен сирене/кашкавал с резен шунка и поставете по едно парче във всеки от четирите разреза. Увийте месото с кухненски канап или го затворете с помощта на клечки за зъби. В дълбок съд с дебело дъно (чугунен), загрейте 1 с.л. олио на умерена температура. Бързо запържете вътре свинското руло, така че да се пооцвети равномерно, но без да се разтопи сиренето. Извадете месото настрана.
Сложете морковите и лука в същия съд и ги запържете в остатъчната мазнина, докато лукът стане прозрачен, а морковите омекнат. Прибавете брашното и разбъркайте. Деглазирайте с виното, след това върнете свинското в съда заедно с пилешкия бульон и мащерката. Подправете със сол и пипер. Покрийте и оставете да къкри на бавен огън за 1 час и 30 минути.
Щом месото е готово, извадете го от съда и редуцирайте соса за 5 минути. Междувременно загрейте голям тиган на силен огън, сложете останалата 1 с.л. олио и добавете нарязаните гъби. Объркайте, за да се покрият от мазнината, след това овкусете със сол и черен пипер на вкус. Гответе гъбите докато станат златисти, след това ги прибавете към сгъстения сос. Разбъркайте сметаната в соса. Нарежете печеното и го поднесете залято със соса. Украсете с пресен магданоз.