6 големи патладжана
6 зрели домата
200 гр. сирене Гауда (кашкавал)
1 глава лук
3 скилидки чесън
пресен босилек
6 супени лъжици олио
сол и черен пипер
Загрейте вода и потопете доматите във врялата вода за една минута. Извадете ги, обелете, нарежете ги на половина и извадете семената. Ситно нарежете чесъна и лука. Измийте босилека и го наситнете. Оставете няколко цели листенца за декориране.
В тиган загрейте 4 супени лъжици олио и в него запържете чесъна и лука. Когато станат златисти на цвят, добавете нарязаните ситно домати, нарязания босилек, сол, черен пипер и пържете 15 минути на средно силен огън.
Измийте патладжаните (обелете ги, ако искате) и изрежете горната и долната част, така че да заприличат на буренце. С остър нож направете разрези в патладжана на три-четири места (както когато белите портокал) и извадете част от месото. Посолете патладжаните и ги обърнете върху гевгир да се отцедят от горчилката.
Нарежете Гаудата/кашкавала на пръчици. Предварително направените разрези в патладжана напълнете с доматения сос и върху него наредете пръчици Гауда. В огнеупорен съд поставете останалата част от доматения сос и върху него разпределете патладжаните и покрийте с алуминиево фолио. Поставете съда във фурна, предварително загрята на 210 градуса. Печете 25 минути, след което отстранете фолиото и продължете да печете още 10 минути. При поднасяне в отвора на патладжаните поставете част от соса и украсете с босилек.