2 едри патладжана (около 1 кг)
1 глава кромид лук
3-4 с. л. олио
1 домат
1/2 ч. л. червен пипер
10-20 мл червено вино
1/2 - 1 ч. л. чубрица
сол на вкус
2-3 кренвирша
сух хляб за поръсване
Патладжаните се почистват, издълбават се и заедно с вътрешността се посоляват. Поставят се в подходящ съд с кората нагоре. Оставят се да престоят 15-20 минути, за да се отдели горчивият им сос. Изплакват се и месестата им част се нарязва на кубчета. Дъното на патладжанените лодчици се изрязва, за да са стабилни.
Лукът се нарязва на едро. Заедно с накълцания патладжан се запържва на силен огън в предварително загрятото олио. Когато леко се зачервят, се добавя нарязаният наситно домат. Пържат се още 2 минути и се подправят с червения пипер. Налива се червеното вино, поръсва се с чубрицата и солта. Оставя се на огъня, докато се изпари виното.
В оформените от патладжаните лодчици се поставят плътно парчета кренвирш, отгоре се разпределят пържените зеленчуци.
Патладжаните се нареждат в тефлонова тава и се поръсват с натрошен сух хляб. Налива се вода, така че да достигне 2 пръста от височината на тавата. Покрива се с алуминиево фолио. Пече се 30-40 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна, като към края фолиото се отстранява и ястието се оставя да се запече.