Основно тесто:
300 гр. пълнозърнесто брашно
200 гр. пшенично брашно
1/2 кубче мая
1 чаена лъжичка захар
50 мл вода
100 мл прясно мляко
100 мл олио
малко сол
Плънка:
200 гр. шунка
200 гр. кашкавал
200 гр. кетчуп
малко риган
3-4 кисели краставички
В малка купа се смесват хладкото мляко, маята, захарта и 1 супена лъжица брашно. Добре се разбърква и се оставя на топло да втаса.
След това в друг дълбок съд се слага по половината от двете брашна, добавят се втасалата мая, олиото, водата и малко сол на вкус. След това постепенно се добавя останалото брашно и се замесва тесто, докато започне да се отделя от пръстите.
Полученото тесто се оставя отново на топло, за да втаса.
Когато тестото е готово, от него се разточва кора с дебелина 1/2 см.
С кръгла форма или с чаша се изрязват кръгчета и се поставят върху намазана с масло тава.
Шунката може да бъде нарязана или настъргана. Кашкавалът се настъргва. Краставичките се нарязват на кубчета.
Тестените кръгове се намазват първо с кетчуп, а върху него се поставят шунката и кашкавалът, краставичките и накрая пиците се поръсват с риган.
След като всички мини пици са готови, се пъхат във фурната на 180 градуса, докато се зачервят.