100 мл студено прясно мляко
50 мл вряща вода
125 гр. кисело мляко
1 ч.л. активна суха мая
200 гр. бяло брашно
150 гр. пълнозърнесто брашно
½ ч.л. сода бикарбонат
½ ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 скилидка чесън, счукана в 2 с.л. зехтин
шепа синапено семе, черен пипер на зърна или кимион на зърна
Объркайте киселото мляко, врящата вода и прясното мляко до гладка смес. Добавете маята и разбъркайте. Прибавете брашното, содата, солта и захарта и съберете продуктите на лепкаво тесто. Покрийте го с фолио или кърпа и оставете да почива половин час.
Омесете леко върху намазнен плот за 10-тина секунди и оставете тестото да почива 10 минути. Отново омесете за 10 секунди, оставете в покой 10 минути и повторете процедурата още веднъж, като този път оставите тестото да почива покрито за 1 час.
Леко набрашнете работния плот, обърнете върху него тестото и оформете на дебел диск. Нарежете го на 6 триъгълника, след това изтънете всеки от тях (с точилка) до дебелина 1 см.
Загрейте фурната на 180ºC и нагрейте голям тиган на умерен огън (не добавяйте мазнина!). Щом тиганът се загрее добре, разтеглете едно от разточените парчета тесто с ръце и го поставете в тигана. Намажете повърхността с чесновото олио, поръсете със семена по избор и печете, докато долната част покафенее, а питката се надигне. Обърнете с шпатула и бързо запържете за половин минута от другата страна, след това поставете питката в загрятата фурна, за да се изсуши леко.
Повторете с останалото тесто.