Пълнозърнести питки на тиган

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Пълнозърнести питки на тиган
Пълнозърнести питки на тиган
admin
Добавена от: admin
22888
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

100 мл студено прясно мляко
50 мл вряща вода
125 гр. кисело мляко
1 ч.л. активна суха мая
200 гр. бяло брашно
150 гр. пълнозърнесто брашно
½ ч.л. сода бикарбонат
½ ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 скилидка чесън, счукана в 2 с.л. зехтин
шепа синапено семе, черен пипер на зърна или кимион на зърна

Объркайте киселото мляко, врящата вода и прясното мляко до гладка смес. Добавете маята и разбъркайте. Прибавете брашното, содата, солта и захарта и съберете продуктите на лепкаво тесто. Покрийте го с фолио или кърпа и оставете да почива половин час.

Омесете леко върху намазнен плот за 10-тина секунди и оставете тестото да почива 10 минути. Отново омесете за 10 секунди, оставете в покой 10 минути и повторете процедурата още веднъж, като този път оставите тестото да почива покрито за 1 час.

Леко набрашнете работния плот, обърнете върху него тестото и оформете на дебел диск. Нарежете го на 6 триъгълника, след това изтънете всеки от тях (с точилка) до дебелина 1 см.

Загрейте фурната на 180ºC и нагрейте голям тиган на умерен огън (не добавяйте мазнина!). Щом тиганът се загрее добре, разтеглете едно от разточените парчета тесто с ръце и го поставете в тигана. Намажете повърхността с чесновото олио, поръсете със семена по избор и печете, докато долната част покафенее, а питката се надигне. Обърнете с шпатула и бързо запържете за половин минута от другата страна, след това поставете питката в загрятата фурна, за да се изсуши леко.

Повторете с останалото тесто.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft