2 чаши (335 гр.) обелени и нарязани праскови (около 2-3 средно големи праскови)
2 чаши (225 гр.) бяло пълнозърнесто брашно
3/4 чаши бяло брашно
1/2 чаша захар
1/2 чаша светла кафява захар
1 с.л. бакпулвер
1 ч.л. смляна канела
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол
1/4 ч.л. смляно индийско орехче
1 чаша фини овесени ядки
2 големи яйца на стайна температура
1 чаша прясно мляко
1/4 чаша олио
1/4 ч.л. бадемов екстракт
{За да обелите прасковите по-лесно: потопете ги във вряща вода за 30 секунди, след това незабавно прехвърлете в голяма купа с ледена вода. Щом изстинат достатъчно, кората се бели много лесно.}
Загрейте фурната на 175 градуса. Намазнете правоъгълна форма за кекс с мазнина.
Нарежете прасковите на кубчета. В голяма купа разбийте пълнозърнестото, бялото брашно, двата вида захар, бакпулвера, канелата, содата, солта и индийското орехче. Добавете овесените ядки и нарязаните праскови и внимателно объркайте, за да се смесят, като се опитвате да не намачкате прасковите.
В друга купа сипете яйцата, млякото, олиото и бадемовия екстракт; разбийте с тел, докато се хомогенизират. Прибавете мокрите съставки към сухите и объркайте, колкото да се смесят (тестото трябва да е гъстичко).
Прехвърлете тестото в приготвената форма, като го разнесете равномерно с шпатула. Печете за 1 час, като тествате със суха пръчица. Ако повърхността започне да загаря бързо, може да я покриете с алуминиево фолио.
Извадете готовия сладкиш върху решетка. Оставете да изстине във формата за 15-тина минути, след това го обърнете върху решетката и охладете напълно, преди да нарежете.