Това вкусно лакомство спечели сърцата на любителите на десерти по целия свят и не е чудно!
Много мека и ефирна консистенция на разбит карамел, който запазва уникалния си вкус.
Ако сте любители на карамела, не пропускайте да опитате нашата рецепта.
Неговата гъвкавост на приложение ви позволява да го използвате в различни десерти и да ги издигате до гурме ниво. Ето необходимите продукти за този вкусен и копринено гладък Разбит карамел от 3 съставки :
Разбит карамел от 3 съставки
Продукти:
- 250 г гранулирана захар
- 200 г течна сметана (33-35%)
- 65 г масло
Процедура:
Изсипете захарта в тенджера с дебело дъно.
Започваме да загряваме на среден огън.
Снимка: youtube
След като започне да се топи отдолу и отстрани, разпределете захарта от центъра към страните.
Когато на дъното на съда се появи достатъчно количество карамелена маса, започваме да бъркаме с шпатула.
Трябва обаче да правим това бавно и внимателно, за да избегнем образуването на бучки.
Изсипете сметаната в малка тенджерка на котлона.
Трябва да разтопим напълно карамела до гладкост, за да не остане нито една бучка.
След това към карамела се добавя нарязаното на кубчета масло.
Снимка: youtube
Всичко се разбърква добре, докато маслото се разтопи напълно.
В този момент добавете затоплената сметана.
Снимка: youtube
Изсипваме я на малки порции.
Разбъркайте старателно и активно.
Ако е необходимо, можем да увеличим температурата и карамелът да заври възможно най-бързо.
След това варете карамела за 2 минути при непрекъснато бъркане .
Изсипете готовия карамел в купа.
Снимка: youtube
Поставете в хладилника за 20-30 минути.
След като изтече времето, извадете карамела от хладилника.
Разбийте с миксер.
Снимка: youtube
Поставете разбития карамел във фризера за 30-40 минути.
След изтичане на времето се разбива с миксер на максимална скорост около 3-4 минути.
Снимка: youtube
Карамелът ще изсветли и леко ще увеличи обема си.
Поставете крема в хладилника за една нощ и сервирайте.
Снимка: youtube
Ето няколко съвета за съставките, които можете да добавите, за да подправите своя разбит карамел:
1.
Fleur de sel: Щипка морска сол ще добави солен контраст към карамела и ще подобри сладкия му вкус. Солени бадеми: Нарязаните бадеми, печени в масло, ще придадат хрупкавост и солен вкус на крема. Солен карамел: Добавете чаена лъжичка готов солен карамел за по-интензивен солен вкус.
2. Подправки и билки:
Екстракт от ванилия: Добавете чаена лъжичка екстракт от ванилия за богат, топъл аромат.
Канела: Щипка смляна канела ще придаде на крема есенен и сгряващ оттенък.
Индийско орехче: Настърганото индийско орехче ще добави фин пикантен вкус на крема.
Лавандула: Сухите цветчета от лавандула (изплакнати и изсушени) ще придадат цветен и леко сладък аромат на крема (внимавайте да не добавите твърде много, за да избегнете горчивия вкус).
3. Ликьори и екстракти:
Амарето: Чаена лъжичка амарето ще добави бадемов вкус и фина горчивина към крема.
Ром: Тъмният ром ще придаде на крема дълбок и комплексен аромат.
Екстракт от портокалова кора: Чаена лъжичка екстракт от портокалова кора ще придаде цитрусова свежест на крема.
4. Плодове и ядки:
Банани: Намачканите банани ще добавят фина сладост и кремообразна текстура към крема.
Лешници: Нарязаните лешници ще придадат хрупкавост и орехов вкус на крема.
Малини: Пресните малини ще придадат на крема тръпчив вкус и красив цвят.
5. Шоколад:
Черен шоколад: Нарязаният черен шоколад ще придаде на крема богат шоколадов вкус и горчивина.
Бял шоколад на прах: Бял шоколад на прах ще придаде на крема сладък и деликатен шоколадов вкус.
Какао: Една лъжица какао ще придаде на крема дълбок шоколадов вкус и тъмен цвят.
Не се страхувайте да експериментирате с различни комбинации от съставки и да откриете нови и вълнуващи вкусови профили! С малко креативност можете да превърнете обикновения крем карамел в шедьовър.
Съвети:
Добавете съставките малко по малко и опитайте, докато достигнете желания вкус. Внимавайте да не разбъркате прекалено крема, за да не загуби пухкавата си текстура. Оставете крема да се охлади в хладилника, за да стегне преди сервиране. Украсете крема с пресни плодове, бита сметана или нарязани ядки.
Снимка: youtube
Желаем ви добър апетит!
Снимка: youtube