Великден наближава Някой е на пост, някой пък търси нови рецепти, така че тазгодишната маса на празника ще бъде очарователна. Вече все по- малко домакини пекат козунаци, защото е много по-лесно да се купи. Няма да спорим, вярно е. Но трябва да опитате домашно приготвени козунаци - и тогава разбирате, че купешките нямат нищо общо
Великденският козунак винаги е мек, сладък и на конци. Тази уникална негова структура е много трудна за постигане. Често сладкиши не са бухнали и не са изпечени добре. С тази рецепта всичко е различно. Ако тази година решите да подобрите стария метод на печене или пък за първи път да направите, това е идеалната рецепта за вас.
Необходими съставки:
Пшенично брашно 800 гр
мая 70 грама
яйце 5 бр.
прясно мляко 250 ml
сметана 200 ml
масло 150 грама
Слънчогледово олио 3-4 супени лъжици
захар 270 g
стафиди 150 грама
Захаросани или сушени плодове 150 грама
Ванилия 7 грама
сол 1 щипка
лимон 1 бр.
Приготвяне:
Разтопете маята в малко мляко. Поставете щипка захар и няколко супени лъжици брашно в сместа. Разбъркайте добре. Оставете на топло място да втасва.
В останалото мляко добавете 3 супени лъжици брашно. Консистенцията на тестото трябва да прилича на заквасена сметана. Гответе го в съд при ниска температура, докато се сгъсти. По време на процеса е важно да се разбърквате постоянно, така че да не остане на бучки.
Извадете купата с тестото. Добавете затопленият крем, който сте направили преди малко. Изчакайте да се охлади. След това комбинирайте тестото с маята. Оставете цялата смес да втасва още 2 часа.
Комбинирайте яйчените жълтъци с щипка сол и цялата захар, включително и ванилия. Изсипете масата в тестото заедно с олиото, както и сметаната
Разбийте яйцата с миксер. Добавете ги в тестото. Сега внимателно сложете останалото брашно. Омесете тестото. Оставете го да втасва още 2 часа.
Настъргайте кората на лимона.
Намажете формата за сладкиша с масло и я напълнете на 1/3
Загрейте фурната на 180 ° С. Веднага след като тестото се покачи, изпратете козуначетата да се пекат за 60 минути. Първият половин час вратата на фурната не трябва да се отваря изобщо, така че тестото да не падне.
Докато са изпечени сладкишите, можете да подготвите глазурата и декорациите . Ароматът съблазнява толкова много, че няма как да дочакате Великден. Съхранявайте рецепта за себе си и споделяйте с други домакини, които искат да направят сами великденски печива