По традиция първото боядисано яйце на Великден трябва да е червено. Червеният цвят символизира пролятата кръв на Исус Христос по време на мъченията и разпятието на Разпети петък.
Ако искате да избегнете химикалите при боядисване на яйца, ви представяме три съставки от вашата кухня, с които ще постигнете желаните нюанси на червеното – от кафеникаво до огнено.
Най-старият начин за боядисване на яйца в червено е с люспи от червен или жълт лук (с първите нюансът е по-скоро цикламен, а с вторите - оранжев).
Снимка: pixabay
Иначе, ако искате по-силно червено, без изкуствени оцветители, по-добър вариант може да бъде черешов/вишнев сок или смлян червен пипер.
Ако искате яйцата да са наситено червени на цвят, сложете яйцата в тенджера, залейте със сок от вишни, като добавите малко сол и оцет. Сварете яйцата в сока и ги оставете да изстинат.
Снимка: pixabay
Снимка: pixabay
Мленият червен пипер придава онзи "огнен" нюанс, а рецептата е следната: четири лъжици смлян червен пипер се заливат с литър вода, като се добавят малко сол и оцет и се сваряват яйцата.
Снимка: pixabay
Внимавайте да не използвате лют пипер, защото лютивината може да проникне през черупката в самите яйца.