4 средни тиквички (около 750 грама)
1 стрък прясна лимонова трева
4 с.л. прясна мента, нарязана
1 ч.л. зехтин
1 ч.л. захар
1 ч.л. сусамено олио
1 ч.л. оризово олио или друг вид зеленчуково олио
1 с.л. лимонов сок
Отрежете краищата на тиквичките и ги нарежете на кръгчета около 1 - 1,5 см. Отрежете около 5 см. от двата края на лимоновата трева. Обелете външните листа и извадете бялата сърцевина. Нарежете я фино. Смесете лимоновата трева с ментата, зехтина, захарта и ги смелете на пастичка. В дълбок незалепващ тиган загрейте сусамовото олио с оризовото олио, докато се нагорещят добре. Сложете тиквичките, намалете огъня и пържете за около 10 минути, докато тиквичките станат златисти. Прибавете пастата с лимоновата трева и ментата и разбъркайте, докато тиквичките се покрият с билковата паста. Задушете ги около минута. Прибавете лимоновия сок, разбъркайте и поднесете като гарнитура към печени или пържени меса.