На всички любители на сочните сладкиши препоръчваме тази стара традиционна рецепта за Равания . На различните места може да се нарича по различен начин, но общото е неустоимият вкус на този сочен сладкиш . Почти идентичен с познатото у нас реване , в тази си версия е много по-вкусен и двойно по-сочен.
За нищо на света не пропускайте тази интересна рецепта ! Има и още една особеност: добавяйте сиропа постепенно, не го слагайте наведнъж, защото може да не се наложи да слагате цялото количество.
Сочен сладкиш Равания
Необходими продукти:
За 1-вото тесто:
5 яйца
5 супени лъжици захар
2,5 супени лъжици грис
2,5 супени лъжици брашно
70 г настърган шоколад
200 г натрошени орехи
За 2-рото тесто:
5 яйца
5 супени лъжици захар
2,5 супени лъжици грис
2,5 супени лъжици брашно
За сиропа:
750 г захар
800 мл вода
1 лимон
Начин на приготвяне:
За първото тесто разбийте добре яйцата и захарта.
Добавете всички останали съставки по ред и разбъркайте до получаване на гладка хомогенна смес.
Изсипете тестото в намазнена и набрашнена тава 22х37 и печете на 200 градуса за 10 минути, колкото да се изпече.
През това време разбийте яйцата със захарта за второто тесто, добавете брашното и гриса и след това смесете. Изсипете върху полуизпеченото първо тесто и допечете сладкиша.
Сварете захарния сироп от захарта, водата и нарязания лимон (не варете дълго, само няколко минути).
Залейте с охладения сироп горещия сладкиш.
Отгоре поръсете с натрошени орехи, а може да добавите и настърган шоколад.
Да ви е сладко!