Радка Ракова: С д-р Емилова и здравословно хранене забравих болестите

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Радка Ракова: С д-р Емилова и здравословно хранене забравих болестите
9652
Снимков материал: pixabay.com
Радка Ракова: С д-р Емилова и здравословно хранене забравих болестите

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности – вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт.

След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г.

д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 45 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Радка Ракова попаднала при д-р Емилова по съвет на отличен диагностик и отговорен специалист от родния си град. Д-р Делибашева й препоръчала да прочисти организма си с плодове и чай. Радка се стреснала от перспективата да гладува и се колебаела може ли да се справи. Виждало й се неясно и дори невъзможно. Но синът й веднага я записал в медицинския център и само след дни пътували към морето.

Жената имала предълъг списък с болести и чанта с лекарства. От детска възраст боледувала често и била злояда. По-късното си хранене определя като нездравословно – приемала много сирене и тестени неща. До пенсионирането си работела като чиновник в “Асарел медет” с неизбежното обездвижване и всички изпитания на сривовете в родната икономика. С благодарност споменава името на покойния вече Лъчезар Цоцорков – директорът, вдигнал на крака предприятието и поминъка на много хора в Панагюрище. По негова инициатива за работниците действала сериозна профилактична програма и при отговорното й изпълнение на Радка открили много от сериозните заболявания.

Имала тиреодит на Хашимото, високо кръвно налягане, сезонен обрив по дланите, дископатия, високи нива на лошия холестерол, увеличен и омазнен черен дроб и още оплаквания, към които предпочита да не се връща, дори в спомените. Открили й също диабет тип 2, за който се прибавили още хапчета. Радка често била потисната и натоварена с много отговорности по грижа за тежко болни хора в семейството. Заспивала със сънотворни и се будела уморена. Трудно е да се повярва, че само допреди 4 години тази усмихната и с ведро излъчване жена се разплаквала лесно, дори по незначителни поводи.

На 60-годишна възраст стигнала 93 кг при ръст 150 см. Опитала диетата на Дюкан, отслабнала, но се чувствала зле и постоянно отпаднала.

Килограмите бързо се върнали заедно с убеждението, че неизбежно ще отстъпи в битката с тях. Първата й програма в медицинския център била 20-дневна – само на ябълки и чай, без мед заради диабета. Бързо свалила 9 кг, от които 6,3 кг мазнини. Още след третия-четвъртия ден се почувствала енергична, по-уверена и спокойна. През цялото време кръвната й захар била нормална без никакви лекарства.

Жената си спомня, че непрестанните грижи на д-р Емилова към нея я научили на нещо много ценно – да отделя време и за себе си, защото отговорността за здравето ще я направи още по-полезна за семейството. Ефектите се усетили веднага – като я взели от центъра, близките й не можели да я познаят и не можели да се нарадват на промените в духа и новото излъчване на Радка. След 20-дневно захранване по схема от лекарката, жената свалила общо 13 кг. Имала сили и енергия, без да приема лекарства. Започнала всеки ден да прави дълги разходки – по 5- 10 км и да се зарежда от красотата на природата. Обича да работи и в градината си и отбелязва, че го прави с удоволствие и като че ли без умора.

Кръвното налягане са нормализирало, показателите на кръвната захар били добри, спрели оплакванията от дископатията и екземата. Цялостното подобрение засегнало и щитовидната жлеза. Радка казва, че от 4 години е без шепи хапчета и се чувства отлично. Останал е само медикамент за

Хашимото с постепенно намаляваща дозировка. Още след първата програма тя преминала към почти вегетарианско хранене. Между редовните си посещения в медицинския център прави сама по 10 дни гладуване с 10-дневно захранване около великденските пости. Животинските продукти на трапезата са рядкост и са от домашното стопанство – точно както съветва д-р Емилова.

До обед Радка приема прясно изцеден сок или смути. Прави ги и за внуците. Зеленолистните в смутито са откъснати от двора, от там е и салата за обед и вечеря. Към нея най-често се прибавят нахут, маслини, ядки и семена. Жената си прави сама и хляб от лимец, но го консумира ограничено, защото се чувства сита от свежите вкусове на пресните зеленчуци.

За студените дни приготвя зимнина по щадящ начин. Има изпитана рецепта за чушките. Изпича ги и още горещи ги затваря в буркани с малко морска сол. Обръща ги веднага в голям плоскодънен съд и ги оставя завити с одеяло за една нощ. От тях прави най-различни запеканки с подправки от градината или с яйце от домашните кокошки. Винаги има и изсушени пиперки, които пълни с ориз басмати.
Радка има разбиране и подкрепа от семействата на двамата си сина. Доволна е, че проявяват интерес към здравословния начин на живот, но не им натрапва нищо. Вярва, че примерът е най-силното убеждение и това я прави още по-стриктна в спазване на наученото от д-р Емилова.

Ориз басмати със зеленчуци (1 порция)

Рецепта на главен готвач Илия Илиев


Нарязват се на ситно 1/4 глава лук, 1/2 прясна червена чушка /или 2 сухи/, 1/4 малка тиквичка, 1/2 скилидка чесън и средно голям морков на шайби. Зеленчуците се слагат в подходяща тенджера с капак и се добавя бульон от морков, картоф и целина- да ги покрие /вместо бульон може да се ползва вода/. Задушават се 5 мин. После се добавят 3 суп. л. ориз басмати, по 1 клонка мащерка и розмарин, по 1 щипка морска или хималайска сол, риган и къри и задушаването на слаб огън продължава до попиване на течността. Сервира се с накълцан магданоз.
 

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft