Страхувате се да ядете яйца, колбаси, мазни храни? Пълни ви главите с калории, холестерол, страх от болести, затлъстяване? Когато прочетете тези фалши лъжи на диетолози ще ви бъде много по-лесно.
Яйцата са изключително здравословни. Фактът, че в яйцето има толкова хранителни вещества достатъчни, за да се създаде живот (пиле) говори сам по себе си. Яйцата са посочени за нездравословни поради голямото количество холестерол, но този вид не увеличава така нареченият лош холестерол. Яйцата са перфектна храна за хората - много витамини, минерали и уникални антиоксиданти, които предпазват очите, те са отличен източник на колин, вещество необходимо за мозъка.
Смята се, че за намаляване на теглото е най-важното потреблението и приема на калории. Но не е едно и също от коя храна ги приемаме. Всъщност различните видове храни през тялото преминават през различни метаболитни процеси. Например фруктозата може да потикне апетита, а глюкозата го намалява.
Животинските мазнини са нездравословни
Дълго се смяташе, че наситените мастни киселини, които откриваме в животинските мазнини са нездравословни. Проучването показа, че те са съвсем безвредни и не увеличават риска от заболявания на сърцето и кръвоносната система. Те повишават добрият холестерол и превръщат в безвреден тип холестерол.
Много протеини е нездравословно
Повишеният прием на протеин в дългосрочен план укрепва костите и намалява риска от счупване на стари години. Не е вярно, че много протеини са вредни за бъбреците. Протеините намаляват риска от диабет и високо налягане.
Трябва да се яде пълнозърнест хляб
Все по-често пристигат нови доказателства, че ечемикът причинява различни здравословни проблеми.Всъщност ечемикът е най-големият източник на глутен, а мнозина са чувствителни към него, поради което може да доведе до проблеми с храносмилането, проблеми с мозъка, шизофрения, аутизъм ... Учените дори препоръчват изобщо да не се яде ечемик.
Вярно е, че кафето може да повиши налягането. Но проучването показва, че тези които пият кафе имат 67% по-малък риск от поява на диабет, по-малък риск от Алцхаймер и Паркинсон и 80% по-малък риск от заболявания на черния дроб. Освен това кафето мобилизира мастните киселини, ускорява метаболизма, а благоприятно действието на мозъка. Кафето съдържа много антиоксиданти - повече от плодовете и зеленчуците.
Вярно е, че преработеното месо се свързва с различни заболявания, но червеното месо не би трябвало да се поставят в същата графа. Изследването от 2010 над 1,2 милиона респонденти разкрило, че няма връзка между сърдечно- съдовите заболявания и диабета с червеното месо. Червеното месо е много питателно: изобилства от витамини, минерали, качествени протеини, здравословни мазнини и други важни вещества за тялото и мозъка.
Най-здравословната е нискокалоричната и нискомаслената храна
Изследването дълго 7,5 години показва, че групата жени, които са били хранени с нискомаслени и нискоенергетична храна тежала средно само 0,4 кг по-малко от тези, които се хранели нормално, а нямало увеличение на сърдечно-съдови проблеми и повишен риск от рак.
Слънчогледовото масло уж е здравословно. Но то съдържа Омега-6 мастни киселини, чиято прекомерна консумация предизвиква редица заболявания. Освен това се свързват с повишен риск от сърдечно- съдови заболявания.
Макар и да звучи логично, че от мазнините се дебелее, това не е точно така . Въпреки, че мазнините имат повече калории, отколкото протеините и въглехидратите, мазната храна няма да ви доведе до затлъстяване. Дори в последно време станаха популярни диети, където се яде мазна храна, а се избягват въглехидратите.