Мекичък, пухкав, разкошен на вид и мнооого вкусен! Такъв е днешният тутманик по рецепта на Ivana Krasteva-Pieroni от сайта Gotvach.bg. А ако искате и във вашата кухня да заухае на току-що изпечено, богато тесто с мая, пълнено с много ароматно сиренце, вадете лист и химикалка, и запишете необходимите продукти за този разкошен тутманик на конци :
Разкошен тутманик на конци
Продукти:
600-700 гр.брашно
300 мл прясно мляко
125 гр.кисело мляко
25 гр.прясна мая
1 белтък
1 равна супена лъжица сол
2 с.л.зехтин
щипка захар
1 ч.л.сода бикарбонат
За плънката:
250 гр.сирене
2 яйца
За намазване:
1 жълтък
2 с.л.зехтин
Приготвяне:
Първо пригответе закваската: в леко затопленото прясно мляко разтворете него маята с щедра щипка захар.
Междувременно разтворете содата бикарбонат в киселото мляко. В останалото брашно добавете солта, белтъка и две супени лъжици зехтин. Изсипете киселото мляко с шупналата сода и кашичката с прясно мляко в брашното, в което сте офромили кладенче. Замесете меко тесто.
Щом тестото стане гладко, прехвърлете го в набрашнена купа, покрийте с кърпа и оставете на топло за около 20 минути - колкото да се отпусне. На набрашнена повърхност разделете тестото на две еднакви части. Разточете всяка на дълъг правоъгълник. Поръсете с плънката - натрошеното сирене, объркано с две яйца. Завийте на руло. Застелете тава 28 см. с хартия за печене. Намажете я със зехтин. В средата сложете едното руло, като го усучете около оста му, а покрай него навийте другото, като отново усучете хубаво.
За заливката: разбийте с вилица жълтъка с 2 супени лъжици зехтин. Намажете със сместа тутманика. Сложете тавата в студена фурна и включете само долния реотан. Когато тестото изпълни тавата, включете и горния реотан, довършете печенето до златист загар. Температурата на печене зависи от индивидуалните особености на фурната ви - най-добре 180 градуса с вентилатор. Извадете готовия тутманик от фурната и покрийте за 5 мин. с кърпа след което охладете на решетка.
Да ви е сладко!