Мойте Рецепти
Първо пригответе плънката, за да може да изстине. Горещата плънка ще направи тестото глетаво.
Запържете ситно нарязания праз в олио. След като се запържи за 5-6 минути, добавете и тиквичката, нарязана на малки кубченца. Когато хубаво омекне, добавете сиренето/изварата. Пържете, докато се изпари течността. Изключете котлона и дръпнете тигана настрана, след което добавете яйцата и хубаво разбъркайте. Върнете на изключения котлон за 2 минути, като разбърквате, за да се смесят добре продуктите.
От посочените съставки омесете гладко тесто. Първо се замесва в купа, а след това се прехвърля на работната маса и добре се измесва поне 5 минути. За по-еластично тесто трябва накрая да го ударите няколко пъти в плота. След това го разделете на 2 части, покрийте го и го оставете 10-15 минути да почине.
Разточете всяка част от тестото тънко в кръгла форма. Намажете с маргарин и направете разрези от периферията до половината на кръга, така че в средата да остане цял кръг от тестото. След това всяко отрязано периферно парче прегънете към центъра едно върху друго. Мажете също с маргарин всички парчета, с изключение на най-горното. Така сгънатото тесто поставете в равна чиния и го оставете в хладилника половин час или във фризера за 10-15 минути. Повторете с другото парче тесто.
От двете теста разточете правоъгълна тънка кора, малко по-голяма от тавата на печката. Едната постелете върху намазнената тава, а краищата й оставете да висят извън ръба. Равномерно разпределете отгоре плънката и върху нея поставете другата разточена кора, леко нагъната. Висящата част от долната кора прегънете навътре.
Разделете маргарина предварително на 3 части. Използвайте по една трета за намазване на корите, а последната трета нарежете върху баницата на дребни парчета.
Печете на 200 градуса около половин час.
Още топлата баница поръсете отгоре със студена вода (с навлажнени ръце) и я покрийте с платнена кърпа, докато поизстине - поне 15-тина минути. След това нарежете на парчета и дегустирайте с чаша студен айрян или кисело мляко.