Мойте Рецепти
За тестото:
1 средно голям сварен картоф (около 200 гр.)
1 яйце
200 мл хладко прясно мляко
1 чаена лъжичка сол +1/2 чаена лъжичка захар
3-4 супени лъжици олио
1/2 кубче мая
брашно колкото поеме (550-600 гр.)
масло/маргарин за намазване
Плънка:
400 гр. спанак
350-400 гр. сирене
За поръсване:
1 яйце
сусам (кимион, мак, риган)
Дори и никога през живота си да не сте месили, тази рецепта ще ви се получи чудесно! Картофът в тестото му придава копринено мека текстура, а най-хубавото е, че подковките остават мекички и на следващия ден.
1. Още докато е топъл свареният картоф, пасирайте го хубаво, добавете яйцето, захарта, солта и млякото, заедно с разтворената в него мая, и хубаво разбъркайте. Постепенно добавяйте от брашното, докато се получи хубаво малко лепкаво, меко тесто. Покрийте с кърпа и оставете да втаса.
2. За плънката. Нарежете ситно спанака, посолете го леко и го оставете да пусне течността си. Прецедете и добавете натрошеното сирене, след което хубаво разбъркайте, за да стане еднородна сместа. Ако има нужда, посолете.
3. Тестото е лепкаво, така че месете внимателно, като се стремите да не добавяте много брашно, защото ще стане твърдо. Разделете тестото на 2 части и от всяка върху набрашнен плот с точилка оформете кора (дебелина 3-4 мм). Кората намажете добре с размекнатото масло/маргарин, нарежете на 6 триъгълника. В края на всеки триъгълник поставете от плънката, навийте на руло и след това извийте под формата на подкова. Поставете готовите подкови в намазнена тава. Намажете ги с разбито яйце и поръсете със сусам (или друго по желание), след което ги сложете да се пекат в предварително загрята фурна на 220 градуса.
Оставете ги леко да се охладят и поднесете с кисело мляко или айрян.