За 10-тина броя:
450 гр. брашно (може наполовина пълнозърнесто и наполовина бяло)
1 пакет суха мая
1 препълнена чаена лъжичка сол
1 равна чаена лъжичка захар
200 мл топло прясно мляко
2 супени лъжици кисело мляко
60 мл олио
1 яйце
За тигровата шарка:
120 гр. оризово брашно
4 грама суха мая
1/4 чаена лъжичка сол
чаена лъжичка захар
1 супена лъжица олио
150 мл гореща вода
ви
Объркайте брашното, маята, захарта и солта в купа.
Загрейте млякото, но без да го сварявате - трябва да е приятно топло. В топлото мляко сложете олиото, киселото мляко и яйцето. Течните съставки прибавете към сухите и омесете меко, фино , нелепкаво и гладко тесто. Месете около 10-тина минути интензивно.
Намажете тестото с лъжица олио и го оставете да втасва час и половина.
Втасалото тесто само леко премесете няколко пъти, след това малко разточете и с остър нож го нарежете на 10 еднакви части, от които оформете топки. Оставете ги да починат около 15 минути.
През това време смесете всички съставки за тигровата шарка в по-малък съд и старателно разбъркайте. Трябва да се получи по-гъста смес. Оставете я настрана, за да втаса около 15 мин.
Загрейте фурната на 190 градуса.
Намажете топките с разтопено масло, след това намажете всяка и с тигровата смес - сместа не трябва да се разлива надолу по топката, не трябва да бъде прекалено рядка. Намажете върха и страните на всяка топчица и ги оставете още 15 мин. да си починат. Пъхнете ги във фурната за около 30 мин. Извадете ги от фурната, увийте ги за няколко минути във влажна памучна кърпа, натопена в студена вода. За това време питките ще омекнат и ще станат чудно пърхави.