1 глава (средно голяма) кисело зеле
500 гр. мляно месо
1 глава лук
1 супена лъжица Вегета
1/4 чаена лъжичка черен пипер
2 супени лъжици червен пипер
100 гр. ориз
зелев сок, олио
Ето един вариант на класическите зелеви сарми, когато зелето е прекалено омекнало и не може да завиете от него хубави сармички.
1. Нарежете лука на ситно и го запържете заедно с каймата. Добавете Вегатата, черния пипер, ориза и пържете, докато се поизпари течността, която ще пусне месото. Накрая посолете с червен пипер, запържете го за кратко и прехвърлете сместа в тава.
2. Нарежете киселото зеле на едро, запържете го малко, добавете го в тавата и го объркайте с месото. Залейте със зелев сок, така че да покрие съдържанието на тавата, и пъхнете във фурната. Ако готвите в пръстен съд, пуснете фурната на най-силната степен и когато се загрее, намалете на 200 градуса. Печете 1 - 1,5 часа с разбъркване от време на време, за да не залепне оризът.
Ако готвите в метална тава, поставете веднага в предварително загрята фурна.