Този немски сладкиш неслучайно е наречен "райски" - приготвя се много просто, а се получава вкусно и ароматно удоволствие. Ароматът на кокос приятно дразни сетивата и ви кара да хапнете още едно парче.
Райски кухен - немски кокосов сладкиш
Продукти:
250 мл кисело мляко
240 гр. брашно
100 гр. захар
1 яйце
1 пак. ванилова захар
1 ч.л. бакпулвер
За поръсване:
100-150 гр. захар
100 гр. кокос
200 мл сметана с висока масленост
Приготвяне:
Пресейте брашното и разбъркайте с бакпулвера и захарта, яйцето, киселото мляко, солта и ваниловата захар. Объркайте добре масата и направете гъсто тесто.
Смесете захарта с кокоса.
Намажете съда за печене с масло и изсипете тестото. Поръсете сместа от захар с кокосови стърготини върху тестото.
Загрейте фурната на 180 градуса и печете сладкиша за 30 минути.
След 15 минути от началото на печенето покрийте сладкиша с фолио, за да не загори поръската.
След като извадите сладкиша от формата, направете дупки с шиш и го залейте с гъста сладкарска сметана. Оставете го да попие сметаната за 1 - 1,5 часа.
Кухенът може и да не се залива със сметана, а от нея да се направи крем, който да се сервира заедно със сладкиша. Просто разбийте сметаната с пудра захар и кората на половин лимон. Този вкус на крема само ще подчертае вкуса на самия сладкиш.