Пържени тиквички всеки може да направи. Кюфтетата от тиквички също са вкусни, а огретенът е любимо ястие за лятото.
Летни сарми от тиквички
Продукти:
2 тиквички
1 глава лук
250 грама кайма
половин чаша ориз
сол, черен пипер, кимион, червен пипер на вкус
2 супени лъжици заквасена сметана
2 супени лъжици доматено пюре
1 чаша вода
Приготвяне:
Измийте тиквичките, отрежете краищата от двете страни и нарежете на тънки филийки - най-удобно е да го направите с белачка за зеленчуци. Ако нямате такава, може и с остър, тънък нож. Поръсете филийките тиквички със сол. Това ще направи тиквичките сочни и по-меки, като по-лесно ще увиете месото в тях. Оставете ги да престоят 10 минути.
Междувременно можете да започнете да приготвяте пълнежа: сложете каймата в купа, добавете ориза, ситно нарязания лук и подправките на вкус. Разбъркайте добре всички съставки.
Поставете филийка тиквички на масата, отгоре сложете малко пълнеж и навийте на руло. След това поставете рулата в дълбока тенджера или тиган.
В отделна купа направете соса от заквасена сметана, доматено пюре и вода. Разбъркайте добре всичко до гладка смес и залейте с него внимателно "сармите", след което оставете ястието да къкри в продължение на 40 минути на умерен огън.
Поднесете сармите от тиквички с ориз, картофено пюре или зеленчукова салата.
Да ви е сладко!