Предлагаме ви рецептата за това невероятно нежно и хрупкаво руло с орехи и вкусен крем , което ще е достоен завършек на всяка празнична вечеря! Истинска наслада от ядки, карамел и нежен ванилов крем! Непременно опитайте нашето Руло Орехов гриляж :
Руло Орехов гриляж
Продукти:
8 яйца
8 супени лъжици захар
8 супени лъжици смлени орехови ядки
4 супени лъжици брашно
За крема:
4 яйца
8 супени лъжици захар
1 ванилова захар
250 г масло или маргарин
150 г гриляж (как се прави е обяснено по-долу)
100 г шоколад
За гриляжа:
200 г захар
150 г орехи
Приготвяне:
Белтъците се разбиват на пяна, постепенно се добавя захарта, след което след получаване на твърд сняг, продължава разбиването и един по един се добавят жълтъците. Накрая внимателно с лъжица се добавят предварително смесените брашно и орехи. Разбъркайте бавно с лъжица, за да остане сместа въздушна. В тази смес няма бакпулвер, а който иска може да добави щипка.
Сместа се разпределя равномерно в голямата тава на фурната, която предварително сме застлали с хартия за печене. Изпечете кората на 180 градуса и докато е гореща я навийте на руло с мокра кърпа.
За крема: Сварете на водна баня яйцата, разбити с 8 супени лъжици захар. Като изстине сместа, се добавя мекото масло и ако е необходимо се добавя още малко пудра захар. Разбъркайте добре и разделете крема на две части и оставете още малко настрани за измазване на рулото.
В едната част от крема добавете смлян или ситно натрошен гриляж, а в другата - разтопен шоколад.
Развийте кората, първо я покрийте с шоколадовия крем, след това сложете отгоре крема с гриляж, след което хубаво навийте рулото.
Намажете цялото руло отгоре с крема, която сте отделили, и поръсете с останалия гриляж. Когато изстине, се нарязва на тънки парченца.
За гриляж или крокан: Разтопете захарта като за карамел, внимавайте да не загори. Когато се разтопи и придобие карамелен цвят, добавете орехите и изсипете сместа върху намазана с олио чиния. Когато сместа изстине и се втвърди, я натрошете и стрийте в хаванче или я смелете в блендер.
Рулото е много вкусно, като фин сладкиш, а ако искате да е по-"тежко", може да добавите още 100 гр. масло и също толкова пудра захар.
Да ви е сладко!