Смъртоносното заболяване може да бъде предотвратено чрез консумация на определени зеленчуци.
Учени от Ирландия, Великобритания и Китай са открили храни, които могат значително да намалят риска от развитие на рак на червата.
Оказа се, че ежедневната консумация на 74 г лук намалява вероятността от тумори със 79%. В същото време праз, шалот и чесън имат същите свойства.
Специалистите обясняват лечебния ефект с факта, че тези зеленчуци съдържат алицин.
Лекарите съветват да включите лука и чесъна в диетата си, но не е необходимо да ги обработвате термично, тъй като полезните качества на продуктите са намалени значително.
Преди това експертите даваха съвети за подобряване състоянието на червата. Според тях денят трябва да започне с чаша вода, масажирайте стомаха след хранене и яжте по-малко сладкиши