Рангелова погача - задължително я пригответе за утрешния Архангеловден! Ето какво трябва да сложите вътре:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Рангелова погача - задължително я пригответе за утрешния Архангеловден! Ето какво трябва да сложите вътре:
Рангелова погача - задължително я пригответе за утрешния Архангеловден! Ето какво трябва да...
1784
Източник: standartnews.com
Рангелова погача - задължително я пригответе за утрешния Архангеловден! Ето какво трябва да сложите вътре:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

На 8 ноември православната църква отбелязва един от най-големите християнски празници - Архангеловден. Както за всеки подобен ден, така и за тоза важат специфични изисквания към трапезата.

На Архангеловден всяка стопанка меси обреден хляб - т.нар. Рангелова пита или Рангелова погача в чест на Архангел Михаил, в която задължително слага лъжица мед. Ние ще ви дадем най-популярната рецепта, по която лесно да я приготвите сами:

Празнична Рангелова погача

Продукти:

  • 30 г прясна мая
  • 1 с. л. мед
  • 2 яйца
  • 1 белтък
  • 100 мл прясно мляко
  • 200 г кисело мляко
  • 250 мл хладка вода
  • 1 кг брашно тип 500
  • 2 ч. л. смляна морска сол
  • 2 с. л. мас или зехтин
  • 50 г меко масло
  • 1 жълтък за намазване
  • 2 с. л. прясно мляко за намазване

Приготвяне: 

Маята се разтваря в прясното мляко, добавят се медът и 3 с. л. от брашното. Оставя се да втаса 20 мин.

Брашното се пресява и се отделя 1 ч. ч. от него. В останалото се добавя солта, прави се кладенче, в което се сипват втасалата мая, яйцата, водата, киселото мляко и маста или зехтинът. Замесва се меко тесто.

Постепенно се прибавя останалото брашно. Щом тестото стане гладко и престане да лепне, се намазва с маслото и се измесва, докато свърши маслото и тестото отново стане гладко. Слага се в намаслена купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да втаса около 2 часа или докато си удвои обема.

Тестото се изважда от купата, леко се притиска и се отделя ⅕ от него. Останалото се прави на гладка топка, която се сплесква и се слага в тавичка за печене, намазана с масло. След 2-3 мин. отново се притиска, за да заеме обема на тавата и повърхността да стане гладка. Оставя се да втаса 40-50 мин.

Запазеното тесто се намазва със зехтин или олио, слага се в плик и се поставя в хладилника.

Охладеното тесто се разточва върху намаслена повърхност и от него се изрязват орнаментите – обикновено това са кръст, плетеница, завита на спирала в центъра и 4 малки подкови около кръста. Поставят се върху питката, отгоре се намазва с разбъркания жълтък с млякото. Пече се 50-60 мин. във фурна загрята на 180° С, докато се надигне и зачерви. Охлажда се върху решетка.

рангелова пита

Снимка: "Стандарт"

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft