450 гр. рачешко месо
2 яйца, леко разбити
2 с.л. майонеза
2 с.л. целина (стеблата, или селъри), накълцана
2 с.л. червени чушки, фино нарязани
2 с.л. сладък лук, накълцан на дребно
1/4 ч.чаша пресен кориандър, накълцан на дребно
2 с.л. прясно изстискан сок от лайм
1 ч.л. чили сос
1/2 ч.л. сол
2 до 2-1/2 ч.чаши хлебни трохи (сухар, в краен случай галета)
2 с.л. зехтин
За соса:
1 с.л. зехтин (олио)
2 с.л. дребно нарязан кромид лук
1 с.л. чесън, дребно нарязан
2 люти чушлета, на тънки резени
8 или 10 малки доматчета (чери доматчета), нарязани на дребно
1/2 ч.л. морска сол
1 с.л. нектар от агаве (захар)
2 зрели плода авокадо, нарязани на малки кубчета
2 с.л. прясно изстискан сок от лайм
2 с.л. пресен кориандър, накълцан на дребно
Сложете рачешкото месо в дълбока купа. Добавете яйцата, майонезата, целината, червената чушка, лука, кориандъра, сока от лайм, чили соса и солта. Хубаво омесете, след това добавете хлебните трохи постепенно – по 1/2 чаена чаша наведнъж, докато сместа достигне консистенция, която може да се оформя на кюфтета. За да оформите бъргърите, внимателно напълнете малко от сместа в чашка – на 1/3 от обема на чашата, като предварително сте я намазнили леко. Обърнете чашата и леко потупайте дъното, така че оформеният рачешки бъргър да се отдели. След това, като си помагате с ръце, внимателно притиснете бъргърите и ги дооформете. Поставете ги върху тавичка. Повторете процедурата до изчерпване на сместа. Сложете оформените бъргъри в гладилник за 30 минути до 1 час. Докато се охлаждат бъргърите, пригответе соса.
Загрейте зехтина в голям съд на умерен огън. Добавете лука, чесъна и лютите чушлета и сотирайте, докато пуснат аромата си – около 1 минута. Добавете доматите и солта и задушете, докато доматчетата омекнат и се разварят, а сместа се сгъсти – приблизително 12-15 минути. Прехвърлете в плосък съд и оставете настрана да се охлади. В малка купа объркайте кубчетата авокадо със сока от лайм и 1 с.л. от кориандъра и оставете настрана.
Загрейте 2-те супени лъжици зехтин в широк съд на средна температура. Добавете вътре половината от рачешките бъргъри наведнъж и гответе, докато станат златисто-кафяви, за около 3 минути от всяка страна. Прехвърлете върху плато за сервиране и ги поддържайте топли, докато приготвите и останалите.
За да сервирате ястието, смесете авокадото с доматената смес, след това с лъжичка полейте малко количество от соса върху всеки рачешки бъргър. Украсете по желание с останалия кориандър.