В студените есенни вечери, когато сърцето иска топлина, а стомахът нещо горещо, резен ябълков пай с чаша прясно сварен чай е по-съблазнителен от всякога. Неговият сладък аромат изпълва кухнята, горната част е побеляла със захар от глазурата, като първия сняг. Е как да не си приготвиш това изкушение
Историята на този прост ябълков пай произхожда от Германия - немско традиционно ястие от хляб, сметана, плодове и ликьор измина дълъг път, преди да се превърне в опростена, но гениална версия на себе си. Въпреки това има много версии и ние ще ви споделим топ 5 прости рецепти за шарлота , които определено си заслужава да опитате.
Как да приготвя сладкиш с ябълки
Класическа рецепта за Шарлота
Ще ви трябва:
5 яйца
180 г захар
160 г пшенично брашно
2 ябълки
Истинската шарлота трябва да се окаже великолепна поради разбитите протеини. Жълтъците и белтъците със захарта, разделени по равно, се разбиват отделно. В същото време е желателно последните да бъдат доведени почти до състояние на пяна. След това бавно се смесват с белтъците, добавя се пресятото брашно и се омесва въздушна тесто.
Тестото трябва да се разпределя равномерно на дъното на формата, а отгоре да се нарежат резени необелени ябълки. Ябълките, между другото, е по-добре да изберете кисел сорт. Печете сладкишът за 35 минути на 200 градуса.
Ябълков сладкиш с извара
Ще ви трябва:
160 г пшенично брашно
100 г извара
3 ябълки
2 с.л. л. заквасена сметана
2 яйца
2 г ванилия
1 супена лъжица бакпулвер
сол на вкус
Разликата между този пай е, че тестото е по-тежко, леко солено, заради изварата, но не много. За да постигнете перфектния резултат, първо разбийте изварата с лъжица захар много внимателно, за да получите възможно най-малко бучки. Разбийте отделно яйцата с останалата захар и ванилия, смесете с извара и заквасена сметана, разбийте до гладкост (за това е подходящ блендер). Добавете брашното и омесете гъсто тесто.
Сложете част от тестото в намазнена форма, разпределете нарязаните ябълки, изсипете останалото тесто и печете шарлотата във фурната за 35 минути на 200 градуса.
Ябълков сладкиш с кисело мляко
Ще ви трябва:
600 гр. ябълки
200 г захар
150 г пшенично брашно
150 мл кисело мляко
2 яйца
1 супена лъжица лимонов сок
0,5 ч.л. канела
Тя е още по-лесна за приготвяне - не е нужно да разбивате жълтъците с белтъците отделно, освен това, поради големия брой ябълки се оказва много сочна. Предварително ги обелете, нарежете, поръсете с лимонов сок и поръсете с канела.
Разбийте яйцата със захарта до пяна, добавете пресятото брашно и омесете тестото. Към него добавете ябълки, разбъркайте и сложете сместа с плодовете във формата. Печете за 35 минути на 200 градуса.
Шарлота с коняк
Ще ви трябва:
180 г захар
160 г пшенично брашно
4 яйца
4 ябълки
2 г ванилия
1 ч.л. бакпулвер
2 с.л. л. коняк
1 супена лъжица лимонов сок
Нарежете ябълките, смесете с лимонов сок, коняк, канела и 3 с.л. л. захар. Нека плодът пусне сока. През това време пригответе тестото: разбийте отделно белтъците и жълтъците, след което разбъркайте. Добавете пресятото брашно с бакпулвера. Изсипете тестото във формата и наредете ябълките отгоре. Печете тортата за 35 минути на 190 градуса.
Ябълков сладкиш в тиган
Ще ви трябва:
70 пшенично брашно
120 г захар
2 ябълки
3 яйца
1 ч.л. бакпулвер
1 супена лъжица масло
40 мл слънчогледово масло
Можете да направите без фурна, а за това консистенцията на тестото трябва да е течна. Така че, нарежете ябълките на тънки резенчета и запържете в растително масло под капака. Докато ябълките се карамелизират , разбийте яйцата със захарта, добавете брашното с бакпулвера. Изсипете тестото върху ябълките и гответе под капака на слаб огън за 15 минути. Когато горната част започне да хваща коричка, намажете я с масло, обърнете шарлотката и гответе тортата още 15 минути.
Има много рецепти за сладкиши с ябълки , а резултатът е невероятно лакомство за чай. Преди сервиране се поръсва с пудра захар, но дори и без нея шарлотът изглежда апетитно, особено ако обичате да слагате ябълки отгоре. Всъщност не е задължително да са ябълки - много често вместо тях се използват сливи, в допълнение придават още по-красив розов цвят. Експериментирайте с пълнежа и вече имате рецептите за тест !