Редовно правя тези Пица-мекици за внуците ми: Малкият ми казва "Бабо, толкова вкусно нещо не съм ял!"

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Редовно правя тези Пица-мекици за внуците ми: Малкият ми казва "Бабо, толкова вкусно нещо не съм ял!"
Редовно правя тези Пица-мекици за внуците ми: Малкият ми казва "Бабо, толкова вкусно нещо не...
27967
Редовно правя тези Пица-мекици за внуците ми: Малкият ми казва "Бабо, толкова вкусно нещо не съм ял!"
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тъкмо се прибраха от училище и моят внук ми каза: "Бабо, никога не съм ял нещо толкова хубаво!" А сърцето на баба радостно тупти.

Можете да направите мекичките с плънка или без, разбира се, че пак са вкусни. Не съм ги правила по точна рецепта, но ще се опитам да ви напиша приблизителните съставки.

пухкави мекици

Пица-мекици за внуците

Продукти:

300 мл хладко прясно мляко

2 чаени лъжички захар

1 суха мая или ½ кубче прясна мая

200 мл хладко кисело мляко

1 супена лъжица течно масло или маргарин

1 яйце

1 пълна чаена лъжичка сол

1 бакпулвер

50 мл олио

800 г брашно +-

Приготвяне:

В приблизително 300 мл хладко мляко сложете 2 чаени лъжички захар и пакетче суха мая (или половин кубче прясна мая). Разбъркайте и оставете на топло за около 10 минути, за да се активира.

В купа за бъркане сложете 200 мл течно кисело мляко, предварително леко затоплено, да е хладко, една супена лъжица течно масло, едно яйце, пълна чаена лъжичка сол, един бакпулвер и 50 мл олио.

Добавете активираната и шупнала мая, след което разбъркайте добре. Постепенно започнете да добавяте брашно, приблизително 800 грама.

Тестото трябва да е меко, но не прекалено. Омесете добре и оставете да втаса на топло за около час. След това се изтръсква върху набрашнена работна повърхност, оформя се внимателно на топка, след което се разточва кора с дебелина около 1 см.

С остър нож изрежете формички по желание и в средата на всяка направете разрез (като на снимката). Оставете ги покрити да втасат леко и да удвоят обема си, около 10-15 минути.

мекички без плънка

Изпържете мекичките в силно сгорещено олио, но не на най-високата температура. Когато ги пускате в тигана, долната част, върху която са лежали, трябва да е нагоре. Когато покафенеят се изваждат върху хартиена салфетка.

ПЛЪНКА ЗА МЕКИЦИТЕ

Ако ще приготвяте мекици с плънка, разточете кората и я нарежете на желани форми, след което върху всяко парче тесто сложете кетчуп, риган, шунка и настърган кашкавал за пица или моцарела.

мекици с плънка

Затворете мекиците и притиснете краищата с вилица. Оставете тестото да втаса около 15 минути. След това ги изпържете в сгорещено олио, но не на най-силна степен. Моят котлон е с 9 степени, а аз ги пържа на 6. 

мекици в тигана

Да ви е сладко!

пържени мекици

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft