Всички сме чували колко много витамини и полезни вещества се съдържат във ферментиралите храни. Една от най-популярните у нас е киселото зеле .
Хрупкаво кисело зеле с домати
Продукти:
Съставки за 1 трилитров буркан:
1,5 кг домати
1 глава зеле
2 с.л. захар
1 с.л. сол
100 мл оцет
дафинов лист и пресни подправки на вкус
Приготвяне:
Измийте добре зелето и доматите и оставете водата да се отцеди.
Сега нарежете зелето на тънки ивици, започнете да го слагате на дъното на стерилизирания буркан и добавете няколко дафинови листа, както и пресни подправки.
След това добавете слой домати.
Наместете хубаво зеленчуците, за да запълните плътно буркана.
СЪВЕТ: Можете да добавите и слой червени пиперки към зелето.
Зеленчуците се заливат с вряла вода и се оставят да престоят 15 минути.
След това изсипете водата от буркана в тенджерат, добавете сол, захар и оставете маринатата да заври.
Залейте зеленчуците в буркана с горещата марината, добавете оцета и затворете добре капака.
Обърнете буркана с главата надолу, покрийте с топло одеяло и оставете да изстине напълно.
Готово!
Вкусното кисело зеле с домати е готово и можете да го поставите на тъмно и хладно място.