Много вкусен специалитет с картофи и мляно месо. Дори и най-добрите готвачи ще ви завидят за този обяд.
Картофена вечеря в гърненце
Продукти:
- 4 средни картофа
- 30 г масло (около 1 супена лъжица)
- 100 г настъргано сирене чедър или на вкус
- подправки: черен пипер
- сух джоджен
- сол
За плънката:
- 500 г кайма
- 1 червена чушка
- 4 зелени чушки
- 1 средно голяма глава лук
- 3 скилидки чесън
- 2 средно големи домата
- 30 мл зехтин (около 3 с.л.)
Освен това:
- 2-3 супени лъжици доматено пюре (25 г)
- 1 чаша вода (200 мл)
- подправки: черен пипер, кимион, мащерка, червен пипер, сол
За поръсване:
- 150 г настъргано сирене чедър или друго лесно топимо сирене
- 1-2 връзки магданоз
Приготвяне:
Нарежете картофите на кубчета и ги сварете в тенджера с вода и малко сол. Когато омекнат се прецеждат и се оставят да изстинат.
Снимка: YouTube
През това време нарежете зеленчуците. Червената и зелената чушка се нарязват на малки кубчета, както и лукът и доматите.
Снимка: YouTube
Можете да пресовате скилидките чесън през преса или да ги нарежете на ситно. Вземете тиган и налейте малко зехтин. Включете котлона на средна температура и сложете месото да се запържи.
С периодично разбъркване изчакайте месото да посивее и течността да се изпари от него.
Снимка: YouTube
След това добавете лука и чесъна и гответе, докато лукът омекне напълно. Ако искате вкусът на лука и чесъна да е по-наситен, запържете ги преди да добавите месото.
След това добавете чушките, запържете ги за кратко докато омекнат и накрая добавете домата, защото той трябва да се готви най-кратко.
Снимка: YouTube
Подправете на вкус със сол, черен пипер, червен пипер, кимион, суха мащерка... Добавете 2-3 супени лъжици доматено пюре и налейте 1 чаша вода.
Снимка: YouTube
Вместо доматено пюре можете да сложите 1 чаша доматен сос. Разбъркайте, докато всичко се смеси добре и се сгъсти. Оставете да къкри на тих огън, докато приготвите варените картофи.
Картофите се намачкват без бучки, след което се добавят маслото, 100 г настърган кашкавал и подправки на вкус (сол, черен пипер, сух джоджен) и се смесват до еднородна смес.
Снимка: YouTube
Опитайте на вкус, за да не слагате много сол, защото и месото е солено. Пригответе си голям глинен гювеч или по-малки гювечета (или глинени съдове с друга форма), а ако нямате може да изпечете всичко в правоъгълен огнеупорен съд, след което да нарежете на парчета.
Снимка: YouTube
Намаслете дъното и стените на съда за печене и разпределете равномерно пюрето по дъното.
Изпекох в 4 формички и разделих пюрето и месото на четири части.
Отгоре се разпределя месото и се поръсва с настърган кашкавал, след което се пече в загрята на 200 градуса фурна за 20 минути.
Снимка: YouTube
Гарнирайте със ситно нарязан пресен магданоз.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!