Какво по-хубаво от това посред най-лютата зима да си отвориш буркан с най-вкусната лятна манджичка - пържени патладжани с домати и много чесън! Естествено, за да си хапваме подобни вкусотии през зимата, е редно да се потрудим малко през лятото, за да си ги приготвим. Но това не е толкова трудоемко, колкото смятате, а и може да бъде забавно.
Лятна пърженица с патладжани, домати и чесън
Продукти:
3 кг патладжани
1,5 кг домати
1,5 кг червени чушки
1 кг моркови
3 големи глави чесън
25 гр.сол
1200 мл олио
Приготвяне:
Първо измийте добре зеленчуците. Нарежете патладжаните и доматите на кръгчета и ги изпържете в сгорещено олио от двете страни до зачервяване. Предварително посолете патладжаните, за да изкарате горчивината им, след което ги измийте и подсушете.
Извадете пържените зеленчуци в две отделни купи, като върху патладжаните поставете някаква чиния, която да ги притиска, за да се отцеди мазнината от пърженето и сока им.
Нарежете чушките на парчета, морковите настържете и ги запържете заедно с нарязания на ситно чесън до омекване. Добавете и сол на вкус.
Започнете да редите манджичката в стерилизирани буркани. Ред патладжани, ред пържени домати, ред от сместа с чесъна. Притискайте хубаво слоевете, за да не остават празнини. Накрая смесете отделения сок от доматите и патладжаните, разбъркайте и го разпределете по бурканите. Затворете плътно със стерилизирани капаци и ги покрийте с топло одеяло, като ги оставите така да изстиват до сутринта.
Забележка: не добавяйте оцет! Може да сложите и повече чесън, ако ви харесва.