Миналата година, когато скъпи гости ми съобщиха, че са наблизо и ще дойдат да ни посетят след няколко минути, набързо приготвих тази рецепта. Получи се много вкусно и засищащо предястие - аз лично понякога дори го сервирам като основно.
Не са ви нужни много съставки, за да го приготвите и всъщност основната съставка тук е стар хляб. Донякъде напомня на топла салата, защото при сервиране се нарязва на по-малки парчета. Ето съставките, от които се нуждаете, за да си приготвите вкусното Редено предястие :
Редено топло предястие
Продукти:
няколко филии хляб
200 г масло
100 г шунка или друго сушено месо
8 сварени яйца
40 г брашно
150 мл прясно мляко
100 мл пилешки бульон
100 мл неутрална сметана
150 г настърган чедър или друго сирене/кашкавал
За печенето се използва огнеупорен съд с диаметър 25 см.
Приготвяне:
Намажете няколко филии хляб (приблизително 6 на брой) обилно със 150 г масло или маргарин. С покритата страна надолу ги поставете в съда за печене. Междувременно сварете 8 яйца до готовност на жълтъка.
Върху хляба в съда се нареждат 100 г шунка или друго сушено месо (подхожда мортадела или бекон). Когато яйцата се сварят, се обелват, разполовяват се и се нареждат върху изпеченото месо с жълтъка нагоре.
Разтопете на котлон 50 г масло, към което добавете 40 г бяло брашно. Бавно, непрекъснато разбърквайте сместа, докато се получи гъста каша. Постепенно добавете млякото при непрекъснато бъркане с дървена лъжица. Когато сместа се сгъсти, добавете 100 мл пилешки бульон и разбъркайте добре.
Добавете 100 мл неутрална сметана и варете на най-ниска температура, докато консистенцията на соса стане много гъста. С така приготвения сос се заливат филиите с шунка и яйца. 150 г сирене чедър се настъргват и се разпределят върху соса.
Можете да използвате всяко сирене или кашкавал, което имате у дома. След това се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути, колкото да хване коричка отгоре.
След изпичане се оставя да изстине малко, нарязва се на кубчета или триъгълници и се поднася.
Ястието е еднакво вкусно и студено, и горещо.
Да ви е сладко!