Ред хляб, ред яйца, ред шунка и заливаш с божествен сос: ТОП-предястието на годината!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Ред хляб, ред яйца, ред шунка и заливаш с божествен сос: ТОП-предястието на годината!
Ред хляб, ред яйца, ред шунка и заливаш с божествен сос: ТОП-предястието на годината!
33211
Ред хляб, ред яйца, ред шунка и заливаш с божествен сос: ТОП-предястието на годината!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Миналата година, когато скъпи гости ми съобщиха, че са наблизо и ще дойдат да ни посетят след няколко минути, набързо приготвих тази рецепта. Получи се много вкусно и засищащо предястие - аз лично понякога дори го сервирам като основно.

Не са ви нужни много съставки, за да го приготвите и всъщност основната съставка тук е стар хляб. Донякъде напомня на топла салата, защото при сервиране се нарязва на по-малки парчета. Ето съставките, от които се нуждаете, за да си приготвите вкусното Редено предястие :

топло редено предястие

Редено топло предястие

Продукти: 

няколко филии хляб 

200 г масло

100 г шунка или друго сушено месо

8 сварени яйца

40 г брашно

150 мл прясно мляко

100 мл пилешки бульон

100 мл неутрална сметана

150 г настърган чедър или друго сирене/кашкавал

За печенето се използва огнеупорен съд с диаметър 25 см.

Приготвяне: 

Намажете няколко филии хляб (приблизително 6 на брой) обилно със 150 г масло или маргарин. С покритата страна надолу ги поставете в съда за печене. Междувременно сварете 8 яйца до готовност на жълтъка.

хляб в купа

Върху хляба в съда се нареждат 100 г шунка или друго сушено месо (подхожда мортадела или бекон). Когато яйцата се сварят, се обелват, разполовяват се и се нареждат върху изпеченото месо с жълтъка нагоре.

предястие с яйца

Разтопете на котлон 50 г масло, към което добавете 40 г бяло брашно. Бавно, непрекъснато разбърквайте сместа, докато се получи гъста каша. Постепенно добавете млякото при непрекъснато бъркане с дървена лъжица. Когато сместа се сгъсти, добавете 100 мл пилешки бульон и разбъркайте добре.

сос бешамел

сос с бульон

Добавете 100 мл неутрална сметана и варете на най-ниска температура, докато консистенцията на соса стане много гъста. С така приготвения сос се заливат филиите с шунка и яйца. 150 г сирене чедър се настъргват и се разпределят върху соса.

яйца в сос

предястие със сос

Можете да използвате всяко сирене или кашкавал, което имате у дома. След това се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути, колкото да хване коричка отгоре.

запечено предястие

редено топло предястие

След изпичане се оставя да изстине малко, нарязва се на кубчета или триъгълници и се поднася.

Ястието е еднакво вкусно и студено, и горещо. 

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft