Тази рецепта ще се превърне в хит, особено поради простотата си на приготвяне. Когато искате да се поглезите с нещо освежаващо, опитайте тази торта, която не се пече, а само се смесват продуктите и се изсипва във форма, след което се охлажда и е готова за кратко време. Цялата процедура отнема около 10 минути, след което се слага за няколко часа в хладилник или за предпочитане цяла вечер.
За Лятната торта с кисело мляко и плодове ви трябват само плодове (за предпочитане сезонни), а най-вкусна е с киви, банани, ягоди, райски ябълки... Каквито и плодове да използвате, няма да сгрешите.
Плодова торта с кисело мляко
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
7 г агар-агар
50 мл вода
150 мл прясно мляко
350 мл кисело мляко
200 г кондензирано мляко
НЕОБХОДИМИ ПЛОДОВЕ:
4 мандарини
2 райски ябълки
2 кивита
1 банан
няколко ягоди
ПРОЦЕДУРА:
Нарежете плодовете, обелете кивито, след което го нарежете на кръгчета. Направете същото и с райската ябълка.
Обелете мандарините, след това две от тях разделете на две с остър нож, а другите две на по-малки парчета. Нарежете банана на кръгчета. В малка тавичка (купа) от стъкло с вместимост 1,5 л, наредете половината от мандарините, а по-малките парчета запазете за крема.
Подредете кивито и бананите и няколко парчета райска ябълка по стените и дъното на купата. Сложете агар-агара в тенджера, залейте с вода и сложете тенджерата на котлона, включен на ниска температура. Разбърква се, докато се разтвори, след което се залива с млякото. Когато млякото се загрее, добавете киселото и кондензираното мляко.
Когато сместа заври и се сгъсти малко, свалете тенджерата от котлона и добавете останалите наситнени плодове. Разбъркайте, след което внимателно изсипете сместа във формата, за да не се разпаднат наредените плодове. Заравняваме с лъжица, след което слагаме съда в хладилник, за да стегне тортата, най-добре за една нощ. На следващия ден я обърнете върху плоска чиния и я нарежете на правоъгълници.
Непременно опитайте свежия десерт в жегите, няма да ви остави безразлични!