Ретро БИСКВИТИ С БЯЛА ГЛАЗУРА: Едно време всяка домакиня знаеше рецептата

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Ретро БИСКВИТИ С БЯЛА ГЛАЗУРА: Едно време всяка домакиня знаеше рецептата
Ретро БИСКВИТИ С БЯЛА ГЛАЗУРА: Едно време всяка домакиня знаеше рецептата
17906
Ретро БИСКВИТИ С БЯЛА ГЛАЗУРА: Едно време всяка домакиня знаеше рецептата
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Белите курабии са се приготвяли редовно по времето на нашите баби, но сега тази вкусна рецепта е незаслужено забравена. Приготвят се много лесно, изглеждат много добре, в средата са меки като гъба, а отвън са с интересна бяла глазура, която хрупка и се топи в устата.

Страхотни са за похапване, ако ги сервирате с кафе или чай, а заради бялата глазура имат и дълъг срок на годност. Днес глазурата е обект на много спорове, но по-рано всяка домакиня имаше тази рецепта в тефтера си. Ето какво ви трябва за сладките бисквити с бяла глазура :

Бисквити с бяла глазура

Продукти:

665 г брашно (или колкото е необходимо)

220 г захар

2 жълтъка

250 мл топло мляко

1 щипка сол

50 мл олио

1 пакетче ванилова захар (10-12 г)

2 пак.бакпулвер (20 г)

За глазурата:

2 белтъка

100 г пудра захар

няколко капки лимонов сок

Приготвяне: 

В дълбока купа се слагат 125 гр. брашно, 220 гр.

захар и щипка сол. Разбъркайте и добавете 250 мл загрято прясно мляко (не много горещо, но топло). Разбийте с телена бъркалка, докато всички съставки се изравнят и сместа стане гладка и без бучки.

След това добавете 50 ml олио и отново разбийте енергично за около минута, докато мазнината се поеме в сместа. Оставете настрана да се охлади и починете за 20 минути. След изминалото време добавете двата жълтъка, след което отново разбъркайте.

белтъчен крем

Към получената смес добавете ванилова захар и започнете постепенно да добавяте останалото брашно с бакпулвера. Първо се разбърква с бъркалка до получаване на компактно тесто, след което се добавя останалото брашно и се меси на ръка.

тесто за курабии

Тестото е меко и леко лепнещо под пръстите. Разстелете върху набрашнена работна повърхност и с точилка разточете кора с дебелина 1 см. С формичка или чаша изрежете кръгове (6 см) или по желание. Останалото тесто отново съединете и разточете на кора, след което правете кръгове, докато изчерпите цялото тесто.

формичка за тесто

курабийки от тетсо

Подредете сладките в тава, покрита с хартия за печене, на известно разстояние. Загрейте фурната на 180 градуса, след което ги изпечете за 20 минути. Курабийките не трябва да потъмняват, а да останат бели (щом дъното и страните започнат да покафеняват, значи са готови). Когато се изпекат, се оставят да изстинат.

печени курабии

ЗА ГЛАЗУРАТА: 

В купа се смесват белтъците, пудрата захар и няколко капки лимонов сок. Разбийте с миксер до получаване на гъста, лепкава, полутечна глазура. Потопете всяка бисквитка в глазурата и оставете върху решетка или хартия, докато изсъхне напълно. Глазурата всъщност е захар и предпазва бисквитките от разваляне.

белтъчна глазура

сладки в глазура

Всички, които не обичат тази редовно използвана глазура от белтък и захар, могат да си приготвят обикновена глазура от разтопен бял шоколад с една чаена лъжичка олио или да смесят пудра захар с чист лимонов сок. 

бели курабии с глазура

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft