Рецептата е от стария тефтер на баба - пухкава баница със сирене и готови кори.

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецептата е от стария тефтер на баба - пухкава баница със сирене и готови кори.
193813
Снимков материал: pixabay.com
Рецептата е от стария тефтер на баба - пухкава баница със сирене и готови кори.


Баба ми прави една от най-страхотните баници на света. От дете правя опити да докарам съвършено божествения й вкус и в последните години успявам да я направя, както я правеше тя.

Резултатът винаги е чудесен, баницата има превъзходен вкус. За тази баница винаги получавам много комплименти и винаги ме питат за рецептата.

Пропорциите са следните:
Продукти:

350-400 гр. кори за баница
5-6 яйца 
400-500 гр. кисело мляко 
1 чаена лъжичка хлебна сода
100 мл. олио 
300-400 гр сирене
Често добавям и малко количество (около половин чаша) газирана вода или прясно мляко, но може да приготвите баничката и без тях – вкусът винаги е чудесен.

Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват в дълбока купа и към тях се добавя киселото мляко, като отново се разбива добре получената смес.

Прибавят се към сместа чаена лъжичка хлебна сода и олио – 100-150 мл. в зависимост от грамажа на корите. Ако имате в хладилника прясно мляко или газирана вода, може да излеете малко в сместа.
Последно към вече разбърканата смес в купата се прибавя натрошеното сирене.

Тавата се намазнява с олио и в нея започват да се редят корите – на дъното на тавата се поставят две кори, като те трябва да стоят рошави, а не да се сгънат на две и да се покрие точно дъното на съда. Трябва корите да стоят нагънати и на неравномерни вълнички – хващате кората, леко я посмачквате, без да я късате и я поставяте така, че да покрие едната половина на тавата.
Двете кори на дъното се заливат с около 1 черпак от приготвената смес. Отново се редят 2 кори и се заливат със смес и така до приключването на корите и сместа. Най-отгоре на баницата също трябва да сложите от сместа за заливка.

Ако ви е трудно да прецените по колко смес да изсипвате на всеки ред, пребройте предварително корите, за да знаете колко реда кори ще трябва да залеете и да имате яснота за приблизителното количество на заливката на всеки ред. Ако видите, че заливката не ви стига, винаги може да добавите в купата малко прясно или кисело мляко, или пък допълнително яйце.
Изливайте по малко от заливката и отстрани по ръба на тавата, за да не остане суха баницата в краищата й.
Баницата се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Необходимо е около половин час за изпичането й – ще се ориентирате по красивия златист цвят на баничката.
След като я извадите от фурната, напръскайте баничката с малко студена вода и завийте тавата с кухненска кърпа отгоре. След пет минути вече можете да режете баничката и да я сервирате. 
 

Редактор: Ива Христова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft