Рецептата ни изпрати нашата мила читателка Данчето Стоева, която ни припомни тази стара рецепта за традиционен специалитет от западния край на България.
Попарник се казва тази вкусотия, чиито корени са в съседска Македония, а рецептата читателката е наследила от майка си. Тя споделя, че попарникът е бил толкова вкусен, че буквално са искали да го изядат суров!
Попарник
Необходими съставки:
500 гр.
1 чаена лъжичка сол
½ кубче мая
½ чаена лъжичка захар
малко олио (около 50 мл)
вода колкото е необходимо (около 200 мл)
За плънката:
извара и запържен праз (по отделно)
маргарин/масло/олио за намазване и редене на корите
Начин на приготвяне:
Първо се активира маята в малко хладка вода със захарта и малко брашно. Разбърква се да се разтвори маята и се оставя за 10 минути на топло да се активира и шупне.
След това от всички изброени съставки се замесва средно меко тесто, което се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си. След като втаса, тестото се разделя на 7 топки, които се омесват и се оставят да почиват малко.
След това всяка кора се разточва според големината на тавата. Поставете първата кора в тава, намазана с масло или маргарин. Върху нея на няколко места нареждаме плънка от извара и парченца масло (или поръсваме с олио).
След това слагаме втората кора, след това нареждаме отново плънка от праз, след това трета кора и плънка от извара и така до края. Намажете всяка кора с маргарин или олио.
Когато се постави и последната кора, попарникът се разрязва на форми по желание и се оставя да втаса отново.
Накрая се пече 45 минути в загрята на 180 градуса фурна. Изпеченият попарник се залива с чаша вода, разбъркана с малко олио. Оставя се да попие в изключена фурна, след което се изважда и се покрива с найлонов плик и кърпа да омекне докато изстине.