Никога не съм обичал да работя с тесто. Твърде много усилия и време, което за мен не си струва, защото в крайна сметка може изобщо да не се получи. Затова обичан лесни и изпитани рецепти.
Тази рецепта е истински спасител . Толкова е лесно да се готви с нея! Необходими са само няколко обикновени съставки и един час, за да поставите на масата картофена пита Любимка . Украсете със сусам и подарете на гостите. Има с какво да се гордеем.
Съставки
кисело мляко 350 гр
Пшенично брашно 200 гр
Яйце 1 бр
сода 0,5 ч.л.
Картофи 400 гр
Чесън 2 скилидки
Копър 15 g
Майонеза 2 с.л.
Риган на вкус
Сол на вкус
Черен пипер (смлян) на вкус
Подготовка
Обелете картофите, изплакнете и нарежете на филийки с дебелина около 0,5 см.
Поръсете картофените резенчета в купа с копър и чесън. Изпратете там майонезата и подправките. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте, за да не се счупят резенчетата картофи.
Сега пригответе сместа за заливката. Изсипете пълномаслено кисело мляко със стайна температура в дълбок съд. Към него добавете разбито яйце. Пресейте там брашното и содата за хляб.
Разбъркайте съставките в хомогенна смес. Трябва да имате вискозно и течащо тесто. Ще се появят малки мехурчета. Покрийте съдът за печене с пергамент.
Намажете го с масло или олио. Изсипете половината тесто във формата. Поставете картофите отгоре на няколко слоя. Изсипете останалия сос върху плънката. Напълнете с останалото тесто.
Гответе във фурна, загрята до 180 ° C за около 40 мин. През това време върху запеканката ще се образува златисто-кафява кора. Най-удобно е да извадите съда от формата заедно с пергамента.
Между другото, вместо посочените подправки, можете да добавите подправка за картофи към пълнежа. Тогава желираната баница с картофи ще се окаже по-пикантна. Но лично аз харесвам кремообразния вкус на чесъна. Напомня ми за пайовете и картофите, които баба ми готвеше. Също толкова удовлетворяващо и невъзможно да се откъснеш.